Skip to main content

Τ. Θεοδωρικάκος: Η κατάργηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν σημαίνει «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις

Φωτ. ΔΤ/ Υπ. Ανάπτυξης

Μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒΤ, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση - Στόχος το «Made in Greece» να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή, τόνισε

«Κοινός μας στόχος είναι καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές, καθώς και για στήριξη της παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ως «πυλώνα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, κομμάτι της καθημερινότητας κάθε νοικοκυριού και πρεσβευτή της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές».

Με κύκλο εργασιών άνω των 17 δισ. ευρώ, εξαγωγές άνω των 7 δισ. ευρώ και περισσότερες από 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ο κλάδος -όπως είπε- δεν είναι απλώς κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας, αλλά βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας.

Μιλώντας για πολιτικές στήριξης του παραγωγικού τομέα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, που όπως τόνισε συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο επεσήμανε ότι κινητοποιεί πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου.

Ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση

Όπως τόνισε, στον νέο Νόμο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο επενδύσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στη δημιουργία σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δύο μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης:

  • στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το «Made in Greece» να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή.
  • στη μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια, συνέπεια και πραγματική ισοτιμία για όλους.

«Η κατάργηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις»

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, κάτι που απέδωσε στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στους αυστηρούς ελέγχους και στην ουσιαστική συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής.

Επισήμανε όμως ότι «η κατάργηση της διάταξης για το ανώτατο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου, δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας δεν θα χτιστεί με θεωρίες, αλλά με πράξη, με συνεργασία και με εμπιστοσύνη. «Προχωράμε μπροστά, για την Ελλάδα του 2030, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με κέντρο τον άνθρωπο, με απαντήσεις στο δημογραφικό, και με εθνική ταυτότητα την ποιότητα», κατέληξε.