Skip to main content

Προς κατασχέσεις-εξπρές ακινήτων για χρέη στον ΕΦΚΑ

Ενίσχυση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ενίσχυση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για το 2025, με στοχευμένες δράσεις κατά των οφειλετών που δημιουργούν συστηματικά νέο χρέος, με στόχο ετήσια έσοδα 1,82 δισ. ευρώ, περιγράφεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΚΕΑΟ.

Στο πεδίο αυτό, δίνεται έμφαση στην εγγραφή κατασχέσεων επί ακινήτων των οφειλετών και οριοθετεί την λήψη αναγκαστικών μέτρων εντός 70 ημερών από την απώλεια ρύθμισης. Επίσης, το αργότερο τρεις μήνες μετά την ένταξη μιας οφειλής στο μητρώο του ΚΕΑΟ, θα πρέπει να εκκινούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στις ιδιωτικές εταιρείες που προτίθεται να εντάξει στη διαδικασία ο e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ζητάει αύξηση προσωπικού κατά 20% σε σχέση με τους υπάρχοντες. Πρακτικά αυτό σημαίνει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 50 προσλήψεις εργαζομένων.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Πηγή: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Την ίδια στιγμή βέβαια, τα στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο δείχνουν πως το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση αυξάνεται με αλματώδη ρυθμό, πιέζοντας δυσανάλογα τους μικρομεσαίους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 49,28 δισ. ευρώ που έχει ανέλθει το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ στα τέλη του 2024, τα 13,1 δισ. ευρώ έχουν καταγραφεί σε 1,89 εκατ. μικροοφειλέτες με χρέος έως 30 χιλ. ευρώ έκαστος.

Επίσης, στο επιχειρησιακό σχέδιο, προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ανατροφοδότησης του χρέους από τα τέλη και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 1,73 δισ. ευρώ αύξησης χρέος κατά το 2024, τα 1,55 δισ. ευρώ προήλθε από τα πρόσθετα τέλη, ενώ η αύξηση στις κύριες οφειλές ήταν 174.885.741 ευρώ, δηλαδή αισθητά μικρότερη. Η επίδραση των πρόσθετων τελών και των προσαυξήσεων, λόγω και του πολύ υψηλού επιτοκίου που υπάρχει για τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, φαίνεται και στα συνολικά στοιχεία.

Στο τέλος του 2024, από τα 49,28 δισ. ευρώ τα 29,62 δισ. ευρώ ήταν καταγεγραμμένη κύρια οφειλή. Τα υπόλοιπα 19,65 δισ. ευρώ προέκυψαν από πρόσθετα τέλη.

Στο πεδίο της ενίσχυσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει τις εξής δράσεις:

  • Ενίσχυση των στοχευμένων δράσεων λήψης αναγκαστικών μέτρων με εκ νέου στόχευση κατά των οφειλετών που εξακολουθούν να δημιουργούν συστηματικά σε μηνιαία βάση νέο χρέος και με προσανατολισμό ιδίως την εγγραφή κατασχέσεων επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αυτών.
  • Ολοκλήρωση των δοκιμών και θέση σε παραγωγική λειτουργία του νέου τραπεζικού εργαλείου (ΚΕΑΟ παρακρατήσεις) μέσω του οποίου οι Συμβολαιογράφοι θα προβαίνουν στην απόδοση με μία συναλλαγή όλων των παρακρατούμενων οφειλών οι οποίες καταγράφονται στην Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων με χρήση Κωδικού Πληρωμής RF.
  • Εντατικοποίηση των εργασιών για την οριστικοποίηση των λειτουργικών προδιαγραφών για την υλοποίηση του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Φορέα.

Στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΑΟ υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής. Έτσι, προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές. Για τον σκοπό αυτό, στη διάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών με βάση το νέο Οργανισμό προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για την διαχείριση των μεγάλων οφειλετών, ώστε να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των οφειλετών αυτών και των μέτρων που λαμβάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εντοπιστεί μόλις 2.776 οφειλέτες με συσσωρευμένο χρέος 11,85 δισ. ευρώ, οι οποίοι χρωστούν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος.

Το 51,78% της συνολικής οφειλής προς το ΚΕΑΟ, δηλαδή 25,51 δισ. ευρώ προέρχονται από μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ. Ακολουθούν οι οφειλές από τον τ. ΟΑΕΕ, δηλαδή των ελεύθερων επαγγελματιών (13,88 δισ. ευρώ ή 28,18% του συνόλου)

Αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, για τον μηχανισμό είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Διενέργεια ελέγχων ορθότητας στο 100% των οφειλετών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ.
  • Παραγωγή δοκιμίων ελέγχου μητρώου εντός 45 ημερών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ.
  • Είσπραξη 1,82 δισ. ευρώ εντός του 2025.
  • Εκτέλεση 45 μηχανογραφικών ροών έκδοσης ατομικών ειδοποιήσεων.
  • Διαχείριση 18.000 υποθέσεων εξωδικαστικού μηχανισμού.
  • Διαχείριση 720 θεμάτων ειδικών ρυθμίσεων.
  • Άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση, το αργότερο εντός τριών μηνών από την ένταξη της οφειλής τους στο ΚΕΑΟ.
  • Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης.
  • Εφαρμογή της διαδικασίας αναστολής χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ για υποβολή ΑΠΔ σε 220 εργοδότες.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ πάντως, αν και αναφέρονται στο περσινό ρεκόρ των 1,96 δισ. ευρώ που ανήλθαν οι εισπράξεις, δεν παραλείπουν να επισημαίνουν και τρωτά σημεία του συστήματος. Αυτά είναι:

  • Απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων μητρώου με τρίτους Φορείς.
  • Ύπαρξη μεγάλου όγκου οφειλών με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα (9,8 δισ. ευρώ είχαν καταγραφεί στην δ’ Έκθεση του ΚΕΑΟ για το 2024).
  • Μεγάλη επιβάρυνση των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ με τη διαχείριση του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν. 4738/20).
  • Απουσία απευθείας διασύνδεσης με  την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) για την άντληση πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών.
  • Υποστελέχωση υπηρεσιών – ελλιπής κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις και για τυχόν κινδύνους που διατρέχει η είσπραξη χρέους από το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτοί θα μπορούσαν να είναι:

  • Η μείωση της ικανότητας αποπληρωμής των οφειλετών.
  • Ελλιπείς μηχανισμοί ελέγχου στους τ. Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που διαχρονικά επέτρεψαν την ανάπτυξη στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.
  • Ενδεχόμενη αναστολή υποχρεώσεων πληγέντων (από φυσικές καταστροφές).