Με την αντικατάσταση έργων τα οποία δεν θα ολοκληρώνονταν έως τον Αύγουστο του 2026 και την ένταξη άλλων στη θέση τους, με έμφαση σε δράσεις ψηφιοποίησης μετάβασης, η Αθήνα προχωρά στην κατάθεση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».
Όπως δήλωσε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστης Καβαλάκης, μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει 113 ορόσημα και στόχους, έχουν εγκριθεί πάνω από 100 έργα, συνολικής αξίας 21,1 δισ. ευρώ, και οι πληρωμές έφτασαν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ. Όπως είπε: «Ο στόχος για το 2024 έχει επιτευχθεί, ενώ για το 2025 είναι η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ», συμπληρώνοντας πως ο στόχος είναι μεν φιλόδοξος, όμως αναμένεται επιτάχυνση εξόδων, με 35 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ ήδη 15,6 δισ. ευρώ βρήκαν θέση στην πραγματική οικονομία.
Οι επόμενοι σταθμοί
Μόλις εγκριθεί το αναθεωρημένο Σχέδιο, εντός του Ιουνίου, η Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλλει στην Κομισιόν το 6ο αίτημα για την εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Επόμενος «σταθμός» θα είναι ο Νοέμβριος, οπότε και σχεδιάζεται η υποβολή του 7ου αιτήματος για την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
«Η Ελλάδα ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις»
Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Luc Tholoniat (μιλώντας στο ίδιο συνέδριο), η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ανάγκη να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά κωλύματα, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, αποτελούν μερικές από τις μελλοντικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0» κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 9,6 δισ. ευρώ που δικαιούται να λάβει η χώρα μας από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι την ολοκλήρωση του το καλοκαίρι του 2026.
Ο κατάλογος των έργων που μένουν εκτός έχει «κλείσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν θα ολοκληρώνονταν έως τον Αύγουστο του 2026 «μεταφέρθηκαν» στο ΕΣΠΑ. Από την άλλη, στο «Ελλάδα 2.0» εντάχθηκαν μεταρρυθμίσεις οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση. Χαρακτηριστική περίπτωση, η ένταξη του έργου για δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης. Ένα έργο το οποίο προβλέπει τη χρήση δορυφόρων και drones για τη συνεχή καταγραφή της εξέλιξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε όλη την Επικράτεια. Μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα με τη βοήθεια συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.