Στους 2.300 ανέρχονται οι πρώτοι άνεργοι που θα συμμετάσχουν στο νέο επίδομα ανεργίας, με το ποσό που θα λάβουν να είναι είτε ίσο (540 ευρώ) είτε μεγαλύτερο από εκείνο που καταβάλλεται σήμερα.
Ο πρώτος μήνας εφαρμογής του νέου προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και σταδιακά, όταν προκύπτουν οι εν λόγω δικαιούχοι στο σύστημα της ΔΥΠΑ, γίνονται και οι σχετικές καταβολές των ποσών που τους αντιστοιχούν.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου στα 880 ευρώ, αυξήθηκε ανάλογα και το επίδομα ανεργίας που πλέον ανέρχεται στα 540,32 ευρώ. Αντίστοιχα, αυξημένες θα είναι και όλες οι επιμέρους καταβολές, αφού στην καινούργια δομή του επιδόματος το ποσό θα αλλάζει κάθε τρεις μήνες και δεν θα είναι ενιαίο για το σύνολο του χρόνου χορήγησης. Επίσης, στον μέγιστο βαθμό η διάρκεια του επιδόματος θα είναι διετής και όχι 12μηνη έως τώρα.
Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται από ειδική πλατφόρμα που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τη ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση είναι ο άνεργος που θα επιλεχθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία να μη λαμβάνει μικρότερο επίδομα σε σχέση με τη σημερινή μορφή του, που είναι 540 ευρώ. Θα πρέπει, από τις παραδοχές του εισοδήματος και του χρόνου ασφάλισης που έχουν τεθεί, να εισπράττει ο δικαιούχος επίδομα ίσο ή υψηλότερο από το σημερινό ποσό.
Σε πρώτη φάση, η προεπιλογή για την ένταξη στο νέο επίδομα ανεργίας οδήγησε τον Απρίλιο στην καταγραφή περίπου 3.000 ανέργων. Όμως ο έλεγχος των επιμέρους κριτηρίων κατέληξε στην ενσωμάτωση στην καινούργια διαδικασία 2.300 εξ αυτών. Υπενθυμίζεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του νέου επιδόματος θα έχει χρονική διάρκεια 17 μήνες. Στόχος είναι να προκύψουν έως 15.000 δικαιούχοι, αριθμός ικανός για να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από τον νέο τρόπο λειτουργίας. Εν συνεχεία, αν χρειαστεί, θα γίνουν κάποιες αλλαγές στο νέο επίδομα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του για το σύνολο των ανέργων που θα είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Παράμετροι
Στην καινούρια δομή του επιδόματος, το ποσό των δικαιούχων προκύπτει από τρεις βασικές παραμέτρους: Το σταθερό, το μεταβλητό μέρος της επιδότησης και τυχόν πρόσθετες προσαυξήσεις ή παροχές. Το βασικό πεδίο καθορισμού του επιδόματος είναι το σταθερό μέρος της επιδότησης.
Το ποσό προκύπτει στη βάση του νέου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυξήθηκε την 1η Απριλίου και καταβάλλεται ως προς τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα (39,30 ευρώ). Για το α’ τρίμηνο της επιδότησης, το τελικό ποσό ισούται με το 70% του κατώτατου ημερομίσθιου (687,75 ευρώ). Η επιδότηση μειώνεται στο 60% κατά το β’ τρίμηνο καταβολής (589,5 ευρώ), υποχωρεί και άλλο στο 50% κατά το γ’ τρίμηνο (491,25 ευρώ) και καταλήγει στο 40% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά το δ’ τρίμηνο (393 ευρώ). Για το δεύτερο έτος χορήγησης, στο α’ εξάμηνο περιορίζεται η επιδότηση στο 30% του εν λόγω ημερομισθίου (294,75) και στο β’ εξάμηνο στο 20%, δηλαδή 196,5 ευρώ.
Εν συνεχεία, στα ανωτέρω ποσά προστίθεται ένα bonus που χορηγείται για όσους ανέργους έχουν 4-20 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποδοχών τους κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο εργασίας τους. Έτσι, επιτυγχάνεται διασύνδεση του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου – νυν ανέργου, αλλά και του μισθού που λάμβανε όταν ήταν εργαζόμενος, με το επίδομα ανεργίας που του χορηγείται. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, η ΔΥΠΑ και το υπουργείο Εργασίας θέλουν να πετύχουν το νέο επίδομα ανεργίας να γίνει περισσότερο ανταποδοτικό και όχι προνοιακό. Υπολογίζεται πως στο ανώτερο επίπεδο, ίσως υπάρξουν περιπτώσεις ανέργων που θα λάβουν επίδομα ανεργίας έως και διπλάσιο του αρχικού ποσού καταβολής, όπως προκύπτει από το σταθερό ποσό επιδότησης. Έτσι, υποθετικά θα μπορεί να φτάσει έως τα 1.375 ευρώ για το α’ τρίμηνο χορήγησης!
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται ως πρόσθετες παροχές τυχόν προσαυξήσεις που προκύπτουν για δικαιούχους που θέλουν να λάβουν Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις λόγω παιδιών και λόγω μονογονεϊκότητας.
Επισημαίνεται ότι στις αλλαγές του νέου επιδόματος ανεργίας συγκαταλέγεται η αύξηση του ορίου για ένταξη σε αυτό, από τις 125 Ημέρες Ασφάλισης, στις 175 Ημέρες Ασφάλισης. Επίσης, η τακτική επιδότηση συγχωνεύεται με το επίδομα μακροχρόνια ανέργων.