Στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δημοσίου χρέους αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Ecofin.
Όπως δήλωσε στον δημοσιογράφο του Bloomberg Oliver Crook και στην εκπομπή «The Pulse», η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
«Μέχρι το 2031 αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά» είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι χώρα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει το 2025. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι επιλογή πολιτικής, αλλά κανόνας».
Στο 3,2% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2025
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις μόλις έξι χώρες της Ε.Ε. που κατέγραψαν πλεόνασμα το 2024, με την απρόσμενα καλή επίδοση να αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 θα φτάσει το 3,2% του ΑΕΠ. «Γενικά, ευελπιστούμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια» είπε χαρακτηριστικά.
Ευθυγράμμιση με Ε.Ε. στο εμπόριο
Ερωτηθείς για το θέμα των δασμών από τις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.
Ο κ. Πιερρακάκης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και θα ακολουθήσει την ενιαία γραμμή της Ευρώπης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ που είναι ήδη σε εξέλιξη. «Θέλουμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία στο δωμάτιο» τόνισε ο υπουργός.
«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, ήταν γεωγραφικό πεπρωμένο»
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιέγραψε στην τηλεόραση του Bloomberg τις θέσεις της Ε.Ε. Όπως ανέφερε σχετικά, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε σχέση με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστά αυτές τις εξαιρέσεις απαραίτητες.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι θα έπρεπε περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να έχουν αυτή τη δυνατότητα και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας η οποία ήδη το κάνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο βαθμός ευελιξίας για να το επιτύχουμε» είπε αναφερόμενος στο θέμα και χαρακτήρισε θετικό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε.
«Οι αμυντικές δαπάνες δεν ήταν επιλογή πολιτικής για εμάς, ήταν γεωγραφικό πεπρωμένο, ήταν κάτι στο οποίο έπρεπε να επικεντρωθούμε και να επενδύσουμε εδώ και πολλές γενιές», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Ελπίζουμε να το κάνουμε καλύτερα στο μέλλον, με περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία».