Mε 12 κράτη-μέλη να έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις αρχές της εβδομάδας για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη» (SAFE).
Το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin. Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εστιάσουν στο σκέλος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί επίσης, στις δημοσιονομικές και στις οικονομικές πτυχές της χρηματοδοτικής βοήθειας που παρέχεται μέσω του SAFE. Στόχος είναι η συγκεκριμένη πρόταση θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος είναι απλός:
Το SAFE αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο, το οποίο έχει προτείνει η Κομισιόν για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες για κοινές αμυντικές προμήθειες μέσω δανείων που θα λάβουν συνολικού ύψους 150 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν σε βασικούς αμυντικούς τομείς όπως πυρομαχικά, πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Τα κεφάλαια θα αντληθούν από τις κεφαλαιαγορές και θα εκταμιευθούν προς τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη. Τα δάνεια που θα λάβουν οι χώρες μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «SAFE» και θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες θα μπορούν να ενταχθούν στα ποσά της ρήτρας διαφυγής.
Αγορές από ευρωπαίους παραγωγούς
Όπως έχει τονιστεί τα δάνεια θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν αγορές από ευρωπαίους παραγωγούς, για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Οι συμβάσεις θα πρέπει να είναι πολυετείς, ώστε να παρέχεται στον κλάδο η προβλεψιμότητα που χρειάζεται.
Με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε διάστημα 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ένα κράτος-μέλος που επιθυμεί να λάβει οικονομική βοήθεια μπορεί υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, το οποίο θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο. Πρέπει να καθορίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στοιχεία:
A.περιγραφή του αμυντικού προϊόντος και άλλων προϊόντων για αμυντικούς σκοπούς που σχετίζονται με:
- πυρομαχικά και πυραύλους, συστήματα πυροβολικού, μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σχετικά συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προστασία κρίσιμων υποδομών και στρατιωτική κινητικότητα.
- αεροπορική και πυραυλική άμυνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτός από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σχετικά συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στρατηγικοί παράγοντες, προστασία διαστημικών πόρων, τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικός πόλεμος.
- περιγραφή των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, δαπανών και μέτρων.
Β. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγκεκριμένα δάνεια ναι μεν θα αυξήσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των κρατών, αλλά γενικά θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση τόκων λόγω της πολύ ευνοϊκής πιστοληπτικής ικανότητας της Ένωσης σε σύγκριση με καταστάσεις όπου τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ατομική χρηματοδότηση στις αγορές.
Στο τραπέζι και ο ΦΠΑ
Δευτέρα και Τρίτη στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, oι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν επίσης να καταλήξουν σε μία γενική προσέγγιση σχετικά με τους κανόνες ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) κατά την εισαγωγή. Το σχέδιο αποσκοπεί στη βελτίωση της είσπραξης του ΦΠΑ για τα εισαγόμενα αγαθά, καθιστώντας τους προμηθευτές υπόχρεους για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται κατά την εισαγωγή.
Επιπλέον το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα κληθεί να εγκρίνει τα αναθεωρημένα Σχέδια Ανάκαμψης που έχουν υποβάλλει Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία. Σημειώνεται ότι και η Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει στην κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».