Skip to main content

Οι αραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα: Τα εμβληματικά deals και οι προοπτικές

To πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας είναι μεταξύ των εμβληματικών επενδύσεων

Με προσδοκίες για νέες αραβικές επενδύσεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επιχειρηματικό – επενδυτικό workshop Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το διμερές workshop θα πρέπει να σημειωθεί πως πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και με την παρουσία του υπουργού Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας της αραβικής χώρας δρ. Σουλτάν Μπιν Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ.

Στις εργασίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από μεγάλες εταιρείες των δύο χωρών, που ασχολούνται κυρίως με τους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των ψηφιακών, της υγείας, των κατασκευών και της πληροφορικής.

Ο δρ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκε στην Αθήνα, πλαισιωμένος από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κρατικών funds και εταιρειών του Άμπου Ντάμπι. Αλλά και απ’ τον προσφάτως διορισμένο ως «ειδικό απεσταλμένο» των ΗΑΕ για τις Επιχειρήσεις και τη Φιλανθρωπία Μπαντρ Τζαφάρ, διευθύνων σύμβουλο του εμιρατινού κολοσσού Crescent Enterprises.

Κορυφαία στελέχη

Από ελληνικής πλευράς, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο CEO της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, ο αντιπρόεδρος και CEO της ΔEΗ Ανανεώσιμες Κων. Μαύρος, ο Χρήστος Κοπελούζος, ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος του Ιατρικού Κέντρου Βασίλης Αποστολόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ανακοινώθηκε η ανανέωση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέσω ανταλλαγής ρηματικών διακοινώσεων.

Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΑΕ -που θεμελιώθηκε το 2020- και η αμοιβαία βούληση περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, σε συνέχεια και της τελευταίας επίσκεψης του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ και της συνάντησής του με τον πρόεδρο, σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο Άμπου Ντάμπι στις 27 Φεβρουαρίου.

Ήδη έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος άμεσων επενδύσεως ύψους 4 δισ. στην ελληνική οικονομία που είχε τεθεί το 2022 με τη Στρατηγική Συμφωνία Επενδυτικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και το κρατικό επενδυτικό ταμείο ADQ των ΗΑΕ.

Η ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας και ΗΑΕ -που θεμελιώθηκε το 2020- και η αμοιβαία βούληση περαιτέρω εμβάθυνσης της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ δρ. Σουλτάν Αλ Τζάμπερ.

Ενέργεια, AI και data centers

Συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω επενδυτικής συνεργασίας και δόθηκε έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που δρομολογούνται στους τομείς της ενέργειας και της συνδεσιμότητας, της ψηφιακής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των data centers.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καλύτερες επιδόσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Προσφέρουμε ευκαιρίες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε. Και με χαρά χτίζουμε πάνω σε αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας». Σημείωσε ακόμα πως είναι ιδιαίτερα θετικός και αισιόδοξος για τη δυνατότητα υπογραφής, το συντομότερο δυνατό, μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΑΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία για τη στρατηγική εταιρική σχέση μας, η στρατηγική σχέση μας μεταμορφώθηκε και καταφέραμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις και να επιτύχουμε πολλά καλά αποτελέσματα. Χρειάζεται τώρα να χτίσουμε πάνω στην επιτυχία αυτής της σχέσης και να επεκτείνουμε το πεδίο αυτής της συνεργασίας».

Τον υπoυργό Βιομηχανίας των ΗΑΕ συνόδεψαν στην Αθήνα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του κρατικού fund ADQ Χαμάντ Αλ Χαμάντι, ο διευθύνων σύμβουλος της Masdar Μοχάμεντ Αλ Αραμάχι, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του oμίλου Purehealth Φαρχάν Μαλίκ, το ανώτατο στέλεχος της Mubadala Μίιρα Αλ Σουγαϊντί και ο επικεφαλής στρατηγικής της International Holding Company, Πίτερ Αμπρααμ.

Επίσης στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας της E PointZero, που ειδικεύεται σε λύσεις ΑΠΕ, Μοχάμαντ Ζαφάρ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Presight ΑΙ, Τόμας Πραμoτέντχαμ, καθώς και ανώτερα στελέχη απ’ την εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας EDGE και την εταιρεία Data Centers, MGX.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον των Εμιράτων σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά επικεντρώνεται σε δύο τομείς, οι οποίοι αποτελούν προτεραιότητα, τις ενεργειακές και ψηφιακές υποδομές, με στόχο η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό και ψηφιακό hub της Ευρώπης στο σημείο διασύνδεσης με τις χώρες της Μ. Ανατολής μέσω Αιγύπτου και Ισραήλ.

Υπεράκτιο αιολικό

Η επένδυση της Masdar, που επιδιώκει να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή, με τον Όμιλο της Motor Oil, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, μαζί με την Τέρνα Ενεργειακή θα αναπτύξουν από κοινού το πρώτο Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επένδυση της Masdar στην Ελλάδα ήταν το 2021 σε κοινοπραξία με τις Taaleri Energia Ltd (Φινλανδία), Kyoto S.A. (Όμιλος Κωνσταντακόπουλου) και Autohellas (Όμιλος Βασιλάκη) για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 65 MW, στην Ασωπία Βοιωτίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «GREGY», την οποία προωθεί σε συνεργασία ο Όμιλος Κοπελούζου και η Infinity Power, κοινοπραξία των Αιγυπτίων με τους Εμιρατινούς της Masdar.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές, Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο κατανόησης πέρυσι για την υποδοχή data centers στην Ελλάδα, με πρώτη αυτή της ΔΕΗ και της DGNEX Data Centers του Ομίλου DAMAC.

Πρωταγωνιστούν σε εμβληματικά deals τα ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω από τα δύο μεγαλύτερα deals που έκλεισαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας: την εξαγορά του 60% του Ομίλου HHG από την Purehealth, που ελέγχεται από την ADQ, το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντί 1,4 δισ. δολαρίων και αυτό της Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή, που αποτίμησε την εταιρεία στα 3,2 δισ. ευρώ και το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα με τη δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των μετοχών.