Skip to main content

Δωρεές – γονικές παροχές: Ερχεται η αυτόματη συμπλήρωση στο Ε9

Christos Karras / SOOC

Εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα κάνει το επόμενο βήμα αυτοματοποίησης της διαδικασίας ενημέρωσης του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές

Εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα κάνει το επόμενο βήμα αυτοματοποίησης της διαδικασίας ενημέρωσης του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές.

Από το περασμένο καλοκαίρι το Ε9 ενημερώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ για περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων ενώ επεκτάθηκε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών που διενεργούνται μέσω της πλατφόρμας «myProperty».

Στόχος είναι η συγκεκριμένη διαδικασία να επεκταθεί στο σύνολο των δωρεών και γονικών παροχών. Έτσι, οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν σε μία δωρεά ή γονική παροχή το e-περιουσιολόγιο θα ενημερώνεται αυτόματα με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις μετά την υπογραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνεται, μετατίθεται, αλλοιώνεται (μεταβάλλεται) ή καταργείται δικαίωμα σε ακίνητο, γεννάται υποχρέωση των συμβαλλομένων για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), που περιλαμβάνει τις αντίστοιχες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στα στοιχεία του ακινήτου.

Με το νέο πλαίσιο τα συμβόλαια που αναρτώνται στην εφαρμογή «myPROPERTY» δημιουργείται μέσω ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση στοιχείων ακινήτων, με τις απαραίτητες μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των συμβαλλομένων.

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λάθη στη δημιουργία αυτών των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, απαιτείται πριν την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο Ακινήτων.

Με βάση τα ισχύοντα αυτόματα συμπληρώνονται τα εξής στοιχεία:

• Για το πρόσωπο που μεταβιβάζει, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο περιουσιολόγιο.

• Για τον νέο ιδιοκτήτη, εφόσον δεν έχει δικαίωμα στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο, τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του μεταβιβάζοντα. Εάν έχει ήδη δικαίωμα στο ακίνητο και έχει συμπληρώσει τον σχετικό ΑΤΑΚ κατά την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο «myPROPERTY», τα πεδία που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο ΑΤΑΚ και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο περιουσιολόγιο ακινήτων.

• Για όλους τους συμβαλλόμενους,

– τα πεδία που αφορούν το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του ακινήτου, το έτος γέννησης και τον ΑΦΜ του επικαρπωτή συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο myPROPERTY.

– τα πεδία «αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή «myPROPERTY».

– η στήλη «κωδικός μεταβολής» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 σε περίπτωση δήλωσης νέου ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος, με τον κωδικό 2 σε περίπτωση μεταβολής στοιχείων του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος ή με τον κωδικό 3 σε περίπτωση διαγραφής του ακινήτου / εμπράγματου δικαιώματος. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογουμένου» αναγράφεται η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση και email και ενημερώνονται για τη δημιουργία του Ε9. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε αναντιστοιχίας μεταξύ του μεταβιβαστικού συμβολαίου και της αυτόματης δήλωσης Ε9, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει εντός της νόμιμης προθεσμίας τροποποιητική δήλωση Ε9.