Skip to main content

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών: Σκαρφάλωσε στα 2,7 δισ. τον Μάρτιο – Εκτινάχθηκαν κατά 34% οι τουριστικές εισπράξεις

Iδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού, με τις αφίξεις και τα έσοδα να καταγράφουν ισχυρή άνοδο

Κατά 296,8 εκατ. ευρώ αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον φετινό Μάρτιο (συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα), σκαρφαλώνοντας στα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού, με τις αφίξεις και τα έσοδα να καταγράφουν ισχυρή άνοδο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών κατέγραψε οριακή αύξηση, καθώς η μείωση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μείωση των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 11,4% (‑14,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,4% (-5,3% σε σταθερές τιμές). Συγκεκριμένα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 16,4% (‑18,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,0% (-1,2% σε σταθερές τιμές).

Αυξημένες κατά 31,2% οι τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή μείωση, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στο ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2%.

Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων συρρικνώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας κυρίως την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και δευτερευόντως τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το Μάρτιο του 2023, ως αποτέλεσμα της καταγραφής καθαρών πληρωμών, έναντι καθαρών εισπράξεων, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Η εικόνα του α’ τριμήνου

Σε ό,τι αφορά το α΄ τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 4,2 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των εξαγωγών υπερέβη αυτή των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,7% (‑11,4% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% (αύξηση 1,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 9,0%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 3,0% (‑11,0% και 3,9% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης τόσο του ταξιδιωτικού ισοζυγίου όσο και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών περιορίστηκε.

Άνοδος 28% στα τουριστικά έσοδα το α’ τρίμηνο

Θετικές ήταν οι επιδόσεις στον τουρισμό και σε επίπεδο τριμήνου. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το α΄ τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σημαντικά την ίδια περίοδο, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

naftemporiki.gr