Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Με νομοθετική ρύθμιση η μείωση των χρεώσεων με POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ

Ακόμα και εντός της εβδομάδας η κατάθεση της ρύθμισης

Στην κατάθεση τροπολογίας η οποία θα προβλέπει μείωση κατά 50% των χρεώσεων στις συναλλαγές που γίνονται μέσω POS προχωρά τελικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, ακόμα και εντός της εβδομάδας. Θα αφορά συναλλαγές που γίνονται μέσω POS έως 10 ευρώ με το ύψος της προμήθειας να μειώνεται από το 1% στο 0,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στις χρεώσεις που επιβάλλονται θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα δηλαδή θα αφορά συγκριμένους κωδικούς όπου παρατηρούνται πολλές πωλήσεις για ποσά έως 10 ευρώ, π.χ περίπτερα, λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το προηγούμενο διάστημα δίκαια γκρίνιαζαν τα περίπτερα, τα ταξί και γενικότερα οι επιχειρήσεις, καθώς επιβαρύνονταν με προμήθειες 1%, ακόμα και για συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ. Αυτές οι προμήθειες, όπως είπε, θα περιοριστούν στο μισό, καθώς διαπιστώθηκε αδυναμία συνεννόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη που επιβάλλουν προμήθειες (τράπεζες, πάροχοι και σχήματα πληρωμών), σημειώνοντας ότι οι τράπεζες ήταν οι πιο «εύκολες» στη σχετική συζήτηση και ήταν διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις.

Σημειώνεται ότι μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να αντισταθμίσει τα υψηλά κόστη προμηθειών από την υποχρεωτική πλέον χρήση POS στις πληρωμές με κάρτες και να μην καταστεί η εξαρχής σωστή κίνηση για τη φοροδιαφυγή και την ευελιξία πληρωμών αντικίνητρο ή πλήγμα για τους μικρούς εμπόρους.

Έως 31 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία υποβολής θα είναι μέχρι τις 31 Ιουλίου. Όσον αφορά το άνοιγμα της εφαρμογής στο Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσίευση του νέου εντύπου Ε3 αναμένεται και η δημοσίευση του εντύπου Ε1 προκειμένου η φορολογική διοίκηση να ανοίξει το σύστημα και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στις 30 Απριλίου λήγει και η προθεσμία για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. O Kωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία και δεν θα υπάρξει άλλη παράταση.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από το 2025

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε ότι έρχονται αλλαγές από το 2025 στα τέλη κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση τους. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν όσοι καθυστερούν την πληρωμή, ακόμα και για μία ημέρα, είναι ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα που κατέχει. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι από του χρόνου το πρόστιμο να αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής.