Skip to main content

ΠΟΣΠΗΕΦ: Αγωνία των μικροπαραγωγών για τις προθεσμίες υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών

Α. Σδούκου: « Είμαστε θετικοί να δεχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για την αδειοδότηση εγκατάστασης μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας»

Να δούνε τη γενικότερη εικόνα στον τομέα των ΑΠΕ, ότι δηλαδή στα τελευταία πέντε χρόνια (2019μ μέχρι σήμερα) οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στη χώρα μας ανέβασαν την συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε περίπου 7GW και 4,2 GW σε Φωτοβολταϊκά, όταν την προηγούμενη πενταετία, οι αιτήσεις δεν έφταναν ούτε το 1 GW ενώ σε φωτοβολταϊκά πάρκα, είχαν εγκατασταθεί μόνο 65MW, κάλεσε τα μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα της ετήσιας συνάντησης των μελών της ΠΟΣΠΗΕΦ στη Θεσσαλονίκη.

Οι αριθμοί – πρόσθεσε η κα.Σδούκου – « αδιάψευστοι. Όταν την περίοδο 2014 – 2018 συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ δεν έφτανε ούτε το 1GW, και σε ΦΒ είχαν εγκατασταθεί μόνο 65MW σε 5 έτη, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ – περίπου 7GW και  4,2GW σε Φωτοβολταικά – Τα τελευταία χρόνια στις ΑΠΕ προσθέτουμε ετησίως πάνω από 1GW νέα ισχύ. Τα στοιχεία της περσινής χρονιάς είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Συνδέθηκαν 1,4GW Φωτοβολταικά και συνολικά 1,9GW σταθμοί ΑΠΕ.

Στοιχεία που την καθιστούν μια χρονιά-ρεκόρ. Αντίστοιχα ρεκόρ και πρωτιές σημειώνει η χώρα μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκριτικά με τις άλλες χώρες σε συμμετοχή ΑΠΕ και ΦΒ στο ενεργειακό μας μείγμα. Κι εσείς από πλευράς σας , σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αέριο και λιγνίτη που είχαν εκτιναχθεί, συγκρατήσατε το κόστος για τους καταναλωτές. Έτσι κατορθώσαμε να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς τους. Αλλά και εκτός κρίσης, σήμερα, η παραγωγή από ήλιο και αέρα ρίχνει το κόστος για το νοικοκυριό και τον επιχειρηματία. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, και ειδικά ο Μάρτης, ήταν turning point για την ελληνική αγορά ενέργειας, όπου με ισχυρή παραγωγή ΑΠΕ και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, είχαμε αρκετές ώρες μηδενικών τιμών (31 ώρες το Μάρτιο), λ.χ. στις 8 Απριλίου είχαμε για 6 ώρες 90% κάλυψη της ζήτησης από ΑΠΕ».

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης έμφαση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, με:

  • την προκήρυξη του Προγράμματος «ΦΒ στο χωράφι με προϋπολογισμό 30εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα ήδη από τις πρώτες ημέρες, όπως γνωστοποίησε η ίδια, έχει τεράστια ζήτηση, και μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2593 αιτήσεις, καλύπτοντας 27.975.472 εκατ. ευρώ.
  • το νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση, με το οποίο θα δεσμευτεί ο απαιτούμενος ηλεκτρικός χώρος, ώστε να μπορέσουν να συνδέσουν. τα φωτοβολταϊκά τους.

Σημείο τριβής

Σημείο τριβής μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτελεί ακριβώς η προβλεπόμενη από το εν λόγω νομοσχέδιο αλλαγή των προθεσμιών υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών και για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Παναγής, από το βήμα της εκδήλωσης έκρουσε κώδωνα κινδύνου για εκατοντάδες επιχειρήσεις και μικροπαραγωγούς που έχουν λάβει δανειοδοτήσεις, καθώς στο νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση διαφαίνεται ότι δεν θα υφίσταται ταρίφα μετά τις 31/08/2024 για όσους Φ/Β Σταθμούς δεν δηλώσουν ετοιμότητα μέχρι την ημερομηνία εκείνη.

Αυτό όμως, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, «αποτελεί αιφνίδια αλλαγή ενός νόμου που ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε ένα έτος εφαρμογής, και με βάση τις διατάξεις του έχουν εγκριθεί εκατοντάδες δάνεια από τις τράπεζες. Σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου, θα προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο. Οι τράπεζες ενέκριναν δανειοδοτήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν εν μέρει εκταμιευθεί κιόλας (περιλαμβανομένων και των δανείων μέσω RRF) λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει σταθερή ταρίφα μέχρι και τις 31/12/2024. Η αιφνιδιαστική  αλλαγή αυτού του πλαισίου όπως ανακοινώθηκε, θα προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες θα θεωρήσουν εξαιρετικά επικίνδυνη μία δανειοδότηση, αφού το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης θα είναι πολύ μικρό. Ως αποτέλεσμα, δεν θα προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα βρεθούν στον αέρα χιλιάδες εγκεκριμένα δάνεια, ή μερικώς εκταμιευμένα δάνεια. Έτσι θα παγιδευτούν και οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καταβολές για παραγγελίες υλικών και αναμένουν τις εκταμιεύσεις των τραπεζών για την αποπληρωμή του εξοπλισμού».

Παράλληλα η ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ότι η κατάσταση με τους περιορισμούς έγχυσης θα επιδεινωθεί τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, καθώς συνδέονται νέες ΑΠΕ χωρίς να προχωράει η Αποθήκευση, η οποία όμως όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ πρέπει να προχωρήσει με δίκαιο τρόπο, προκειμένου να μην διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις και ζήτησε: «τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 12ης Αυγούστου 2022, προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα για προσφορά όρων σύνδεσης στα έργα Αποθήκευσης, χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, αλλά με συμμετοχή τους στην ελεύθερη αγορά. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις για Αποθήκευση όταν οι επενδυτές επιθυμούν να υλοποιήσουν έργα χωρίς επιδότηση και να λάβουν τιμή στην ελεύθερη αγορά! Όλοι οι φορείς, ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ, η ΠΟΣΠΗΕΦ, ο ΣΠΕΦ,  τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της υπουργικής απόφασης προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα έργα Αποθήκευσης. Γιατί δεν το προχωράμε? Αυτή είναι σήμερα η Εθνική Ανάγκη της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ».

Για το θέμα αυτό η κα. Σδούκου στην ομιλία της ανέφερε ότι «είμαστε θετικοί στο Υπουργείο για να δεχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για την αδειοδότηση εγκατάστασης μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας», όπως και ότι «ακούμε και το αίτημα για να μοιραστεί σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ, η απώλεια σε έσοδα, που υφίστανται ειδικά, φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, από τις περικοπές στην έγχυση ενέργειας, μέχρι τουλάχιστον να εγκατασταθεί στον Διαχειριστή, το σύστημα τηλε-εποπτείας των σταθμών».