Skip to main content

Έρχεται θερμό δημοσιονομικά καλοκαίρι: Οι ημερομηνίες – κλειδιά

Στα τέλη Απριλίου η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει στην Κομισιόν ένα «συνοπτικό» Πρόγραμμα Σταθερότητας

Στις 23 Απριλίου αναμένεται να «κλειδώσουν» οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγα 24ωρα πριν σταματήσει τις εργασίες του για τις ευρωεκλογές. Με την ψήφιση των νέων κανόνων θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ κάθε ευρωπαϊκού κράτους – μέλους και την Κομισιόν προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη «συνταγή» για κάθε χώρα η οποία θα αποτυπωθεί στα νέα μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Διαρθρωτικά Σχέδια 4ετούς διάρκειας που αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία του νέου πλαισίου.

«Αυτό θα συμβεί την περίοδο μεταξύ τέλη Ιουνίου με τέλη Σεπτεμβρίου. Επομένως θα έχουμε ένα θερμό δημοσιονομικά καλοκαίρι.» σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας στο Ertnews.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις αλλαγές, το βασικό κριτήριο συμμόρφωσης με τους κανόνες δεν είναι το ύψος του ελλείμματος ή του πρωτογενούς πλεονάσματος (2,1% του ΑΕΠ φέτος και του χρόνου για την Ελλάδα), αλλά το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Για φέτος το συγκεκριμένο όριο για την Ελλάδα είχε τεθεί στο 2,6% ενώ στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθοριστεί το συγκεκριμένο όριο ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει περί τα τέλη Ιουνίου με Ιούλιο.

Ιδιαίτερης σημασίας αυτή τη φορά είναι η ανακοίνωση των Ανοιξιάτικων Προβλέψεων της Κομισιόν τον Ιούνιο, για την ακρίβεια στις 21 Ιουνίου, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για τους στόχους που θα τεθούν ανά χώρα-μέλος. Ο καθορισμός του ανώτατου ορίου καθαρών πρωτογενών δαπανών αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση για τη σύνταξη του τετραετούς Σχεδίου που θα καταθέσει η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στις Βρυξέλλες έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί αν θα τηρηθεί η συγκεκριμένη προθεσμία ή θα χρειαστεί να παραταθεί για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ημερομηνίες του Απριλίου

Εκτός από την ψήφιση του νέου πλαισίου Οικονομικής Διακυβέρνησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23 Απριλίου, μία ημέρα πριν, στις 22 του μηνός η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για κάθε χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 έκλεισε κοντά στο 2% του ΑΕΠ από 1,1% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να κλείνει στο 1,7% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία αυτά θα επικυρωθούν από τη Eurostat.

Στα τέλη του μήνα, η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει στην Κομισιόν ένα «συνοπτικό» Πρόγραμμα Σταθερότητας με βάση τη σημερινή υποχρέωση που υπάρχει από τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι στο κείμενο που θα αποστείλει να περιληφθεί και η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2,5% φέτος από 2,9% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2024. Η συγκεκριμένη εκτίμηση αναμένεται να συμβαδίζει με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κομισιόν κι άλλων διεθνών οργανισμών.

Καθοριστικός παράγοντας για την αναθεώρηση του φετινού ρυθμού ανάπτυξης ήταν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 ήταν στο 2% έναντι πρόβλεψης για 2,4%. Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο στόχος τόσο για φέτος όσο και το 2025 θα διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% τα επόμενα χρόνια και προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «δεν έχει τίποτα να φοβάται».