Skip to main content

Εlderson στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάγκη λήψης μέτρων τώρα για την κλιματική αλλαγή

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί με ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την άμεση λήψη αποφάσεων έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Frank Elderson,  Μέλος ΔΣ, European Central Bank (ΕΚΤ), στην ομιλία του, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στο  πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Άμεσα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, πριν επηρεάσει δραστικά το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα»

Ο κ. Εlderson μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα για την κλιματική αλλαγή, πριν επηρεάσει δραστικά το τραπεζικό και οικονομικό σύστημα.

Όπως ανέφερε, τα κράτη θα πρέπει να θέσουν τους κατάλληλους κανονισμούς και μέτρα για να περιορίσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα σε σημείο μάλιστα που να μην επηρεάζουν την άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Οι κλιματικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε δύσκολα επίπεδα, θα πρέπει να ληφθεί δράση για την αντιμετώπισή τους»

Σύμφωνα με το Μέλος ΔΣ της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία επισήμανε σε πρόσφατη μελέτη της ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι βρίσκονται σε δύσκολα επίπεδα, θα πρέπει να ληφθεί δράση για την αντιμετώπισή τους, αλλιώς θα είναι καταστροφικοί και θα επηρεάσουν βασικά στοιχεία για τη ζωή όπως το νερό και τα τρόφιμα.

Επιπρόσθετα, άλλη συνέπεια θα είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και όσο πιο κρίσιμα είναι αυτά τα σενάρια για το κλίμα, τόσο πιθανότερο είναι αυτές οι ροές να καταγράφουν άνοδο.

Ο κ. Εlderson δήλωσε, επίσης, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πηγές αγαθών δεν θα είναι επαρκείς για τις ανάγκες της κοινωνίας, θα αυξηθούν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες και η οικονομία θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει ακόμα πιο δύσκολα βασικές ανάγκες.

Θα πρέπει, επίσης, το σύστημα υγείας να έχει στη διάθεσή του ακόμα περισσότερους πόρους, ενώ και ο τουρισμός θα επηρεαστεί, καθώς προορισμοί που είναι τώρα δημοφιλείς, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, δεν θα έχουν πλέον τέτοια ζήτηση.

«Οι τραπεζικές ενώσεις θα πρέπει να εξετάσουν υλοποιήσιμα σενάρια για την κλιματική αλλαγή»

Κατά τον ίδιο, αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να περιοριστούν με ένα καλό και σταθερό τραπεζικό σύστημα.

Οι τραπεζικές ενώσεις θα πρέπει να εξετάσουν υλοποιήσιμα σενάρια για την κλιματική αλλαγή.

Οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο που να διαφυλάσσεται το κλίμα και η σταθερότητα των τραπεζών.

«Σε έναν κόσμο με τόσο σοβαρά προβλήματα με το περιβάλλον, τα σταθερά τραπεζικά συστήματα οφείλουν να παρέχουν ασφάλεια. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, θα πρέπει όλα αυτά να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη, να δούμε τους κινδύνους, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσουμε» κατέληξε το τραπεζικό στέλεχος.