Skip to main content

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Μειώσεις στις τιμές ειδών νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας» – Αύξηση σε ετήσια βάση

Πηγές ΥΠΑΝ: «Η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα»

Σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τροφίμων και μειώσεις των τιμών στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, αποτυπώνονται στα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, για τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο

Αυτό σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε διαδοχικά από 8,3% τον Ιανουάριο σε 6,7% τον Φεβρουάριο και σε 5,3% τον Μάρτιο.

Αύξηση, σε ετήσια βάση

Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον προηγούμενο μήνα τα τρόφιμα – μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε για ακόμα ένα μήνα το ελαιόλαδο ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στα φρούτα.

Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε βάθος 12μηνου, είναι το ελαιόλαδο με ποσοστό 67,2%, τα φρούτα 12,7%, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά και χυμοί φρούτων 11,4%, ψάρια 5,7% και ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με άνοδο 4,7%

Οι μειώσεις σε επίπεδο μήνα

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΑΝ, σε επίπεδο μήνα (Φεβρουάριος – Μάρτιος) καταγράφονται ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις τιμών  στις εξής κατηγορίες τροφίμων: νωπά λαχανικά (-6,3%), νωπά ψάρια (-5,4%), χοιρινό κρέας (-2,1%) και τυριά (-1,4%).

Μειώσεις τιμών καταγράφονται επίσης και σε μη τρόφιμα, προϊόντα που αποτέλεσαν αντικείμενο της ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ. Στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού καταγράφεται πτώση τιμών κατά -2,1% και στα είδη ατομικής φροντίδας κατά -2,5% τον Μάρτιο του ’24 σε σχέση με τον Μάρτιο του ’23.

Όπως σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ίδια στελέχη, η αγορά εξορθολογίζεται μετά τις δραστικές παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των καθολικών ελέγχων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, διορθώνονται οι δομικές στρεβλώσεις υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.