Skip to main content

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Περίπου 10.000 επιχειρήσεις «ξέχασαν» να συμμορφωθούν

Αναλαμβάνει δράση η ΑΑΔΕ - Τσουχτερά τα πρόστιμα

Aντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων 10.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ ανάλογα με τα βιβλία που τηρούν είναι περίπου 10.000 επιχειρήσεις που ούτε έχουν διασυνδεθεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός του Απριλίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναλαμβάνει δράση και θα προχωρήσει σε επικοινωνία με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Βασικός στόχος είναι οι διαπιστώσει αν η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία ή σε αμέλεια προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ήταν ξεκάθαρος: «καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς πλέον η τήρηση της προθεσμίας είναι και ζήτημα δικαιοσύνης σε σχέση με εκείνες τις επιχειρήσεις που έσπευσαν να διασυνδεθούν».

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟΟ, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού για να το κάνουν μέχρι τις 30 Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πιο συγκεκριμένα :

  • Πάνω από 145.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση ενώ
  • Περισσότερες από 110.000 επιχειρήσεις έχουν έρθει σε επικοινωνία με τους τεχνικούς εγκατάστασης και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού για τη διασύνδεση των συστημάτων τους στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, απομένουν περίπου 30.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων

  • περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώριο να διασυνδεθούν μέχρι και την ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας τους,
  • περίπου 10.000 είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί και δεν προχώρησαν στον προγραμματισμό ραντεβού για τη διασύνδεση της ταμειακής τους μηχανής με το POS εντός Απριλίου και οι οποίες είναι πλέον αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων.

Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των διασυνδέσεων έχει ενταθεί, καθώς ολοκληρώνονται περί τις 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Με τους ρυθμούς αυτούς και με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμούν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

Μάλιστα προκειμένου να εντοπίζονται και διορθώνονται τυχόν αρρυθμίες ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη διαδικασία έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τους τεχνικούς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψιν όλες οι ανησυχίες και οι προτάσεις των επαγγελματικών φορέων προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί ομαλά και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Οι προθεσμίες

Οι προθεσμίες για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS διαμορφώνονται ως εξής :

30 Απριλίου : ολοκλήρωση διαδικασίας για:

  • τις επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου,
  • τις επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες,
  • την απόσυρση των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα πρόστιμα

Όσες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να αιτιολογήσουν ότι δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των ταμειακών – POS είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών).

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.