Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης για Moody’s: «Όσοι περίμεναν αναβάθμιση δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα θέματα»

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη»
Πηγή φωτογραφίας: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Μας ανέβασε τον φθινόπωρο 2 μονάδες και ήταν σχεδόν αδύνατον να μας ανεβάσει ξανά τόσο γρήγορα».

«Όσοι περίμεναν αναβάθμιση δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά τα θέματα. Εμείς δεν την περιμέναμε» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. σχετικά με την τελευταία αξιολόγηση του οίκου Moody’s που διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και τις προοπτικές σταθερές.

«Μας ανέβασε τον φθινόπωρο 2 μονάδες και ήταν σχεδόν αδύνατον να μας ανεβάσει ξανά τόσο γρήγορα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

«Ωστόσο μιλά με πολύ θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει την επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα, ο Economist κατατάσσει 1η την Ελλάδα σε 82 χώρες, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ο κόσμος τρώει με χρυσά κουτάλια. Αλλά, πολλοί που ήταν άνεργοι τώρα έχουν βρει δουλειά», σημείωσε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια εξήγηση είχαν δώσει και κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναφερόμενος στα αιτήματα για μείωση προμηθειών από τις τράπεζες ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως το ζήτημα αφορά και την εμπορική πολιτική των πιστωτικών καρτών. «Σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις», τόνισε υπενθυμίζοντας και το « εναλλακτικό εργαλείο, το iris με το οποίο δεν πληρώνουν οι πολίτες προμήθεια για μεταφορά έως 500 ευρώ».

Για την golden visa

Σχετικά με τις τιμές των ακινήτων και τις αλλαγές στο όριο της golden visa τόνισε:

«Όταν το όριο ήταν χαμηλότερο οι ιδιοκτήτες δεν νοίκιαζαν τα ακίνητα σε κάποιο ζευγάρι ούτε το πωλούσαν σε Έλληνες, καθώς ήθελαν να το δώσουν σε κάποιον μέσω golden visa πιο ακριβά. Τώρα με το όριο στις 800.000 αυτό θα είναι πιο δύσκολο».

Για την τραγωδία των Τεμπών

Ερωτηθείς για την τραγωδία των Τεμπών και την απουσία του κ. Καραμανλή από την Βουλή κατά την συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής απάντησε: «Εννοείται πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και γι αυτό έχει κινηθεί ταχύτατα η δικαιοσύνη. Από κει και πέρα πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει την δουλεία της. Στα Τέμπη, σε αντίθεση με το Μάτι έχει κινηθεί ταχύτατα. Ο κ. Καραμανλής ήταν στην εξεταστική επιτροπή και απάντησε. Έχει μιλήσει στην Βουλή. Δεν ήταν στην ολομέλεια αλλά ήταν στην εξεταστική. Η συγκάλυψη θα είχε νόημα αν κρύβαμε κάτι»