Skip to main content

Νίκολα Τζέιμς: Η «σιδηρά κυρία» του DBRS που αξιολογεί την Ελλάδα

Επί προσωπικού: Η Νίκολα Τζέιμς εκτελεί χρέη συν-επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων από τον Αύγουστο του 2016

Εβδομάδα… DBRS είναι η τρέχουσα, καθώς ο καναδικός οίκος αξιολόγησης την Παρασκευή (8/3) πρόκειται να δημοσιεύσει το καθιερωμένο report για την ελληνική οικονομία.

Και η προσοχή όλων είναι στραμμένη σε μια γυναίκα -τη Νίκολα Τζέιμς. Πρόκειται για το βασικό πρόσωπο του DBRS, το οποίο συντάσσει και υπογράφει όλες τις εκθέσεις για την Ελλάδα.

Το ίδιο έπραξε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο καναδικός οίκος -o πρώτος εξ όσων αναγνωρίζονται επισήμως από το ευρωσύστημα και την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης- αναβάθμισε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, επαναφέροντας την αξιολόγηση του κρατικού αξιόχρεου σε BBB (low).

Νίκολα Τζέιμς

Η κυρία Τζέιμς, η οποία κατά καιρούς έχει εκφραστεί ιδιαιτέρως θετικά για τη χώρα και τις προοπτικές της, εκτελεί χρέη συν-επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων από τον Αύγουστο του 2016.

Πριν τον DBRS, η «σιδηρά κυρία» των αξιολογήσεων για έξι χρόνια διατελούσε διευθύντρια του τμήματος πιστωτικού κινδύνου της Mitsubishi UFJ Financial Group (από το 2010 έως το 2016). Η Τζέιμς έχει εργαστεί για εννέα χρόνια και στη Lloyds Bank ως senior economist (από 2000 έως το 2009).

Δεδομένου ότι η ίδια ασχολείται επισταμένως με τη χώρα μας, αρκετά εγχώρια media -συμπεριλαμβανομένης και της «Ν»- έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της για την εγχώρια οικονομία.

Πέραν της Ελλάδας, βέβαια, η έμπειρη αναλύτρια είναι αρμόδια και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, για τις οποίες υπογράφει τις σχετικές αναλύσεις.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, η αγορά δεν περιμένει κάποια αλλαγή της τρέχουσας αξιολόγησης από την Τζέιμς, δεδομένου ότι μόλις πριν μερικούς μήνες ο DBRS έκανε το… χρέος του και επανέφερε τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Εκτός της 8ης Μαρτίου, στο καλεντάρι του καναδικού οίκου είναι κυκλωμένη και η 6η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία θα υπάρξει επικαιροποίηση του report για τη χώρα μας.