Skip to main content

Ακίνητα: Οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες έως την Παρασκευή

Ποιες προθεσμίες λήγουν

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για όσους έχουν φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρώσουν έως την Πέμπτη όπως η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, καταβολή δόσεων ρυθμίσεων ή ΦΠΑ. Υπάρχουν όμως και κάποιες ακόμα προθεσμίες που «τρέχουν» για όσους έχουν ακίνητα όπως ο ΕΝΦΙΑ αλλά για τους ιδιοκτήτες που τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, έως την Παρασκευή λήγουν οι προθεσμίες για :

·       Οριστικοποίηση των στοιχείων του 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι υπόχρεοι, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία.  Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίσουν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 στο Μητρώο της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν δεν είναι οι ίδιοι ο τελικός δικαιούχος όλων των εισπράξεων.  Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς από τον Μάρτιο η ΑΑΔΕ ετοιμάζει νέο γύρο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που θα λάβει για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές που θα αποστείλουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO.

·       Καταβολή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2023 έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν εντός του Απριλίου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη του ίδιου μήνα και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025. Το 2024 ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι.

·       Αίτηση με ασφαλισμένα ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου προκειμένου οι ιδιοκτήτες να έχουν έκπτωση έως 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Έως τότε οι ιδιοκτήτες, που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φωτιάς, πλημμύρας και πυρκαγιάς, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myPROPERTY» για να προχωρήσουν στη  διαδικασία ελέγχου ή τροποποίησης των στοιχείων των ακινήτων. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των ασφαλισμένων κατοικιών καθώς από τα 6,3 εκατ. κατοικιών, ασφαλισμένες είναι μόλις 1,074 εκατομμύριο.

Με βάση τον νόμο, στην περίπτωση που η διάρκεια ασφάλισης είναι μικρότερη των 12 μηνών η μείωση του ΕΝΦΙΑ μειώνεται αναλογικά. Έτσι για ασφαλισμένο ακίνητα για 3 μήνες, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,5%, για 6 μήνες αυξάνεται σε 5% και για 9 μήνες σε 7,5%. Μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται.