Skip to main content

Λιμάνι Καβάλας: Τα οφέλη της σύμβασης υποπαραχώρησης

Ο Άγγελος Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε ο Άγγελος Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και μίλησε για τον κομβικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στη συνδεσιμότητα και ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης. Με 4 λιμενικές εγκαταστάσεις υπό την εποπτεία και στην αρμοδιότητά του, ο ΟΛΚ «έκλεισε με επιτυχία, μετά από ένα μακρύ διάστημα, τη διαδικασία της υποπαραχώρησης για τον εμπορικό λιμένα ‘Φίλιππος Β’ και για τα επόμενα 40 χρόνια ο εμπορικός λιμένας θα βρίσκεται στα χέρια μια κοινοπραξίας που θα συναποτελείται από την εταιρεία Black Summit αμερικανικών συμφερόντων, τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κάποιους ακόμα μικρομετόχους», σημείωσε.

Όπως τόνισε, η οικονομική δυναμική της συμφωνίας θα είναι μεγάλη, αφού υπάρχουν περίπου 290 στρέμματα που αποτελούν τη χερσαία ζώνη της συγκεκριμένης λιμενικής εγκατάστασης και τα οποία θα αξιοποιηθούν. «Πρόκειται για μια προνομιακή εγκατάσταση από γεωγραφικής πλευράς στο μέτρο που συνδέεται μέσω της Εγνατίας αλλά και αργότερα θα συνδεθεί και σιδηροδρομικά. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις Καβάλας, βρισκόμενες στο μέσο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης μέχρι τώρα δεν είχαν τύχει της αντίστοιχης εκμετάλλευσης λόγω συγκυριών κι έλλειψης σχεδιασμού, τώρα βρίσκονται στη φάση ‘απογείωσης’» τόνισε.

Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όλες οι απαραίτητες υποδομές θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, ωστόσο εξέφρασε «την ανάγκη να προχωρήσουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις». Όπως χαρακτηριστικά είπε «το μεγάλο θέμα στη χώρα δεν είναι καν η ύπαρξη ή το αίτημα για επενδύσεις στη χώρα, είναι οι καθυστερήσεις, είναι η ανάγκη να συντονιστούν οι επιμέρους φορείς μεταξύ τους. Σαφώς υπάρχει τεράστια βελτίωση, όμως οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν πιο γρήγορες αποφάσεις, εναρμόνιση των υπηρεσιών μεταξύ τους, των υπουργείων, των αδειοδοτικών φορέων, είναι πολύ κρίσιμο αυτό».