Skip to main content

Έξτρα εισφορές καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες παράλληλα απασχολούμενοι

EUROKINISSI /ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του 2022 για 311.568 ασφαλισμένους

Πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν να καταβάλουν 211.939 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, για τη χρήση του 2022, καθώς ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΚΑ η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Από το σύνολο των 311.568 ασφαλισμένων που ελέγχθηκαν (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες), το 68,02% βρέθηκε με χρεωστική εκκαθάριση, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 147.246.193 ευρώ. Η διαδικασία αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής μπορεί να γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη εξ αυτών πρέπει να έχει καταβληθεί το αργότερο έως την 29η Δεκεμβρίου 2023. Ουσιαστικά, κατά μέσο όρο οι ανωτέρω μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση καλούνται να καταβάλουν ως πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το 2022 ένα ποσό της τάξης των 694 ευρώ. Άρα μεσοσταθμικά η κάθε δόση θα ανέρχεται στα επίπεδα των 115 ευρώ, ανά περίπτωση.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ. Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2022.

Πιστωτικό υπόλοιπο

Για τους 30.817 ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση και συνολικό πιστωτικό υπόλοιπο 14.279.737 ευρώ, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στον λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι με μηδενική εκκαθάριση ανήλθαν σε 68.812.

Υπενθυμίζεται ότι, για το χρονικό διάστημα που κάποιος μη μισθωτός ασφαλισμένος, απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός, καταβάλλει εισφορές για τη μισθωτή του απασχόληση. Αυτές αφαιρούνται από τις εισφορές που προκύπτουν από την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα της παράλληλης εργασίας, οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους μη μισθωτούς, που είναι 276,31 ευρώ τον μήνα.

Στην περίπτωση που οι ελάχιστες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση υπολείπονται του ανωτέρω ποσού, η διαφορά που προκύπτει καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο ως πρόσθετη εισφορά. Έτσι προκύπτει το χρεωστικό υπόλοιπο για τους 211.939 μη μισθωτούς για τη χρήση του 2022. Αντίστοιχα, εάν έχουν καταβληθεί παραπάνω ποσά από τα προαναφερθέντα, τότε δημιουργείται πιστωτικό υπόλοιπο. Σε αυτή την περίπτωση, 30.817 δικαιούχοι φέτος μπορούν να επιλέξουν ή να υποβάλουν αίτηση για να τους επιστραφεί το ποσό που τους αναλογεί, ή να γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές εισφορές.