Skip to main content

Εκτός αγοράς εργασίας ή εντός με χαμηλό μισθό; Το αναγκαστικό «δίλημμα» για τις Ελληνίδες

Τα στοιχεία Eurostat και ΣΕΒ αποκαλύπτουν ότι θέλουμε πολύ ακόμη για να κλείσει το χάσμα των δύο φύλων στην απασχόληση

Αν και η χώρα μας έχει σημειώσει αναμφίβολη πρόοδο τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο της ισότητας των δύο φύλων, στον εργασιακό χώρο οι προκαταλήψεις και τα εμπόδια για τις γυναίκες επιμένουν. Ακόμη και αν οι εργοδότες/ επιχειρήσεις κάνουν ουσιαστικά βήματα προς την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων, είναι σαφές ότι η ελληνική κοινωνία περιμένει πρωτίστως από τη γυναίκα να φροντίσει παιδιά και ηλικιωμένους, γεγονός που ανακόπτει συχνά την επαγγελματική της ανέλιξη. Εκεί είναι που χρειάζεται η παρέμβαση της Πολιτείας με τις κατάλληλες υποδομές και προγράμματα.

Στο πρόσφατο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εξήγησε: «Είναι ειδικά για τις γυναίκες ένα κλειδί που το έχουμε χάσει, δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, είναι πρωτίστως κοινωνικό. Βάζουμε εκ των πραγμάτων ως ελληνική κοινωνία τις γυναίκες μπροστά σε διλήμματα που δεν θα έπρεπε. Τους φορτώνουμε τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων».

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ποσοστό απασχόλησης των Ελλήνων, ηλικίας 20-64 ετών, ήταν πέρυσι κατά 19,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνίδων. Σε 10 περιοχές της Ελλάδας (και συνολικά σε 20 της ΕΕ) η ψαλίδα στο ποσοστό απασχόλησης ανδρών – γυναικών υπερβαίνει τις 20 μονάδες. Η υψηλότερη διαφορά σε όλη την Ένωση (31,4 μονάδες) καταγράφεται στην Κεντρική Ελλάδα.

Όσο για τις απολαβές των εργαζόμενων γυναικών; Ο μέσος μισθός των γυναικών στη χώρα μας είναι κατά 13% χαμηλότερος σε σχέση με εκείνον των ανδρών όπως είχε δείξει πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ.  

Επιπλέον το 53% των επιχειρήσεων έχουν μηδενική ή πολύ περιορισμένη (έως 15%) συμμετοχή γυναικών στο ΔΣ και το 11% των επιχειρήσεων δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα της.

Η Ναυτεμπορική παρουσιάζει σε ένα Infographic τη θέση της γυναίκας στην ελληνική αγορά εργασίας.