Skip to main content

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

Για να επιτευχθεί μείωση θα πρέπει να παρθούν πίσω όλες οι προσαρμογές που έχουν γίνει σε «μισθούς, ενοίκια, κέρδη»

«Ο πληθωρισμός  θα αποκλιμακωθεί, θα πέσει αλλά όχι οι τιμές», σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Πελαγίδη, που παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως «Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα πέσει ο ρυθμός του πληθωρισμού, που ήδη αποκλιμακώνεται και μάλιστα αρκετά γρήγορα» Ωστόσο όπως σχολίασε «τα επίπεδα των τιμών δεν θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα  οι μισθοί-στην Ευρώπη έχουμε φέτος 6% με 7% αύξηση των μισθών, οι  αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, τα ενοίκια, τα κέρδη, όλα αυτά. Για να πέσουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα πρέπει  να ληφθούν πίσω όλα. Και τα κέρδη».

Σχετικά με τα επιτόκια ο υποδιοικητής της ΤτΕ, είπε ότι εκτιμά πως «τα πραγματικά επιτόκια από εδώ και πέρα θα είναι θετικά. «Αν ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% περίπου, θα πρέπει να προσθέσετε ένα λογικό ποσοστό πάνω σε αυτό το 2%. Νομίζω ότι θα έχουμε τις πρώτες μειώσεις μέσα στο 2024 και θα δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουν σε επίπεδα που ξέραμε, γιατί έχουμε μπροστά μας δαπάνες, το κράτος έχει δανειστεί, οι ιδιώτες έχουν δανειστεί, έχουμε τις κλιματικές δαπάνες, έχουμε αμυντικές δαπάνες».