Skip to main content

Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Πώς ο εφιάλτης της κλιματικής κρίσης θα γίνει σύμμαχος στην ενεργειακή μετάβαση

(Paterakis photo / Pateraki Niki)

Ας μην βιαστούμε να πούμε ότι η κρίση τελείωσε - Πώς κινούμαστε προς τη νέα ημέρα

Η χώρα μας βίωσε πολύ πρόσφατα τον ζοφερό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, από τις φονικές πυρκαγιές έως τις καταστροφικές πλημμύρες. Υπό τις συνθήκες αυτές καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορο βηματισμό σε πιο φιλικές στο περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Αυτό ήταν το θέμα που συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ του Οικονομικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, που συντόνισε ο αρχισυντάκτης της «Ν», Θανάσης Αδαμόπουλος.

Ο καταναλωτής στο κέντρο του συστήματος

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι στην καρδιά της στρατηγικής μας και επειδή είμαστε μία εταιρεία καθετοποιημένη, ακουμπά σε όλα τα κομμάτια: μετασχηματισμό και αποθήκευση ενέργειας, απολιγνιτοποίηση, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» σημείωσε η Έλενα Γιαννακοπούλου, διευθύντρια στρατηγικής της ΔΕΗ. 

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι εκμεταλλευόμαστε τεχνολογίες πράσινες και φιλικές στο περιβάλλον και προσφέρουμε φτηνή, πράσινη ενέργεια στους καταναλωτές.

Εξίσου σημαντικό, όπως σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου, είναι πως όσο αυξάνεται η διείσδυση στις ΑΠΕ, γίνονται αυτές οι πυλώνες.

Παράλληλα, «με εργαλεία προϊόντα δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την φτηνή ενέργεια. Να εκμεταλλευτεί όλες τις νέες ευκαιρίες» ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου, προσθέτοντας ότι «βάζουμε τον καταναλωτή στο κέντρο του συστήματος με όσο γίνεται περισσότερα προϊόντα μπορούμε να του δώσουμε».

Να γίνουμε επιτέλους εξαγωγική χώρα

Από την πλευρά της η Στέλλα Ζαχαρία, διευθύνουσα σύμβουλος της Optima Energy, σημείωσε ότι η εταιρεία βλέπει από πρώτο χέρι τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις. «Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα – αυτή  είναι η μεγάλη ευκαιρία» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τα δύο τελευταία χρόνια, σχεδόν 7 δισ. πρόσφεραν οι ΑΠΕ τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι είμαστε η 7η χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

«Τώρα χρειαζόμαστε εργαλεία – αποθήκευση μικρής και μεγάλης κλίμακας και ενίσχυση των διασυνδέσεων. Επιέλους μπορούμε να γίνουμε μία εξαγωγική χώρα, αρκεί να επενδύσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» σημείωσε.

Ο κλάδος πήρε πολύτιμα μαθήματα, είναι έτοιμος για την επόμενη μέρα

Ο Γιώργος Παναγιώτου, Διευθυντής Στρατηγικής και Διαχείρισης Ενέργειας της Volton αναφέρθηκε στην είσοδο του νέου τύπου τιμολογίου που μπαίνει στη ζωή μας από τον Ιανουάριο. Θα είναι κυμαινόμενο βάσει ενός υπολογισμού της τιμής τιμολόγησης και την πρώτη μέρα κάθε μήνα θα ενημερώνονται οι καταναλωτές ποια θα είναι η χρέωση για τον μήνα που θα ακολουθήσει. «Αυτή είναι η αρχή για επαναφορά σε μια ομαλότητα στην αγορά όλοι οι προμηθευτές θα μπορούν να παρέχουν στο εξής διαφόρων ειδών λύσεις» σημείωσε.

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ακόμη πως μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή. «Ας μην βιαστούμε να πούμε ότι πέρασε 100% η ενεργειακή κρίση. Προφανώς τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας, γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» προειδοποίησε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο κλάδος πήρε πολύτιμα μαθήματα και οι εταιρίες προμήθειας είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα και παρέχουν προϊόντα και προγράμματα με τις ανάγκες των πελατών. Ανέφερε δε ότι το 2024 η Volton θα εισέλθει και στην κινητή τηλεφωνία.

Στον δεύτερο γύρο των ερωτήσεων, η κ. Γιαννακοπούλου της ΔΕΗ ρωτήθηκε πώς θα ξεπεραστεί η επίδραση της ενεργειακής κρίσης. «Έχουμε διανύσει πολλή δρόμο στο ενεργειακό σύστημα. Έχουμε καταφέρει κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Να αφαιρέσουμε το τεχνολογικό ρίσκο από τις τεχνολογίες που εμάς στην ΔΕΗ μας αρέσει να τους αποκαλούμε έτσι, στην πρώτη φάση της απανθρακοποίησης: Τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, τα χερσαία αιολικά και αυξανόμενα και τις μπαταρίες» σημείωσε.

«Ωστόσο και για να συνεχίσουμε τους ρυθμούς που απαιτούνται και για να μειώσουμε την ενεργειακή μας εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να πετύχουμε τους στόχους για μια μετάβαση σε κοινωνία μηδενικών εκπομπών, χρειαζόμαστε να πάμε πιο γρήγορα» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερό πλαίσιο,  καθώς οι επενδύσεις του κλάδου έχουν μακρά διάρκεια ζωής.

Η κ. Ζαχαρία κλήθηκε να μιλήσει για τις PPA συμβάσεις. «Υπάρχουν ιδιωτικά ΡΡΑ και ο χώρος των τραπεζών και των εταιρειών που χρηματοδοτούν έχει πια εξοικειωθεί με αυτές τις συμβάσεις. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η φερεγγυότητα και των δύο μερών, δηλαδή και του παραγωγού, ότι θα μπορεί να παράγει την ενέργεια που υπόσχεται, αλλά και του off taker, αυτού που θα την αγοράσει ότι θα πληρώσει τον παραγωγό» εξήγησε.

«Ο όμιλός μας βρίσκεται σε προνομιακή θέση και σε αυτό, έχουμε υπογράψει οκτώ οικονομικά ΡΡΑ 185 mw και 14 φυσικά ΡΡΑ 70 mw». Όπως τόνισε είναι ένας κλάδος που ανεβαίνει διαρκώς, υπάρχει τώρα κι ένα μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τη διετή αναστολή που λέμε των συμβάσεων διαφορικής προσαύξησης και να κάνουν ΡΡΑ για δύο χρόνια.

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στα διαφορετικά είδη τιμολογίων. Όπως είπε οι εταιρείες πάντα προσέφεραν και προσφέρουν και σταθερά τιμολόγια. Στο ερώτημα τι συμφέρει, είπε: «Δεν είναι τόσο απλή η απάντηση, όπως δεν είναι απλή απάντηση παραδείγματος χάριν αν θέλει κανείς να πάρει ένα δάνειο αν πρέπει να το πάρει με σταθερό επιτόκιο ή κυμαινόμενο  και αν θα του δίναμε την ίδια απάντηση το 2000, το 2010 και τώρα. Έχει να κάνει με τις συνθήκες της αγοράς. Σε γενικές γραμμές προφανώς αν μπορεί να διαβλέψει κανείς ότι η αγορά θα φύγει προς τα πάνω, θα αυξηθούν οι τιμές, είναι προς όφελός του να έχει μια σταθερή τιμή  όταν αγοράζει».