Skip to main content

Thessaloniki Summit: Πώς διαμορφώνεται το νέο γεωπολιτικό τοπίο στη ν/α Ευρώπη – Ο ρόλος της Ελλάδας

Πηγή φωτ. facebook.com/sbeorggr/

Λ. Σαράντη: Η ελληνική βιομηχανία είναι έτοιμη να οδηγήσει την Ελλάδα στον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει

Οι παράμετροι που διαμορφώνουν το νέο γεωπολιτικό τοπίο στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα συζητήθηκαν στη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών του διήμερου Thessaloniki Summit, που διοργανώνει για 7η φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνουν την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι προκλήσεις που τις συνοδεύουν, ήταν ορισμένες από τις πτυχές που ανέδειξαν οι ομιλητές στις παρεμβάσεις τους.

Thessaloniki Summit 2023: Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Λ. Σαράντη: Έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια

Κατά την εναρκτήρια ομιλία της η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη τόνισε πως «όλοι μας στην ελληνική βιομηχανία είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη χώρα μας την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται. Και μαζί να την οδηγήσουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια».

Η κ. Σαράντη επεσήμανε, δε, πως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος «πιστεύει σε μια Νοτιοανατολική Ευρώπη που να λειτουργεί ως χώρος οικονομικής συνεργασίας, που να προσφέρει ειρήνη και ευημερία στους λαούς της περιοχής και οραματίζεται μια Ελλάδα που να μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις».

Μ. Σχοινάς: Οι κόκκινες γραμμές για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι στην πορεία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και του ευρύτερου περίγυρου την Ευρωπαϊκή
Ένωση υπάρχουν δύο ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές:

Η πρώτη, όπως είπε, είναι ότι όσοι προσβλέπουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να είναι 100% σίγουροι ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της τήρησης των θεμελιωδών αξιών και του μοντέλου της κοινωνίας στο οποίο βασίζεται η ενωμένη Ευρώπη.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή είναι όσοι προσβλέπουν σε αυτή την ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να δέχονται, χωρίς καμία επιφύλαξη, τoν γεωπολιτικό προσανατολισμό που η Ευρώπη έχει στο σύγχρονο αβέβαιο κόσμο, τόνισε.

Ειδικά αυτή η δεύτερη κόκκινη γραμμή, όπως διευκρίνισε, προορίζεται για όσους έχουν ακόμα αυτή την αμφιθυμία, που πιστεύουν ότι μπορούν να συνδυάσουν δυνάμεις δικές τους εσωτερικές, προσανατολισμούς ιδίου οφέλους με τις ακλόνητες Ευρωπαϊκές αξίες η τήρηση των οποίων θα είναι απαρέγκλιτη.

Οι λύσεις για το μεταναστευτικό

Στo μεγάλο θέμα της μετανάστευσης και των κοινωνικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών ζητημάτων που το συνοδεύουν, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρης Καιρίδης. Ο κ. Καιρίδης ανέλυσε τις λύσεις που προωθεί η Ευρώπη για το πρόβλημα, ούτως ώστε να υπάρξει νόμιμη και όχι παράνομη μετανάστευση, ενώ τόνισε ότι οι κανόνες και οι συνθήκες θα πρέπει να είναι κοινές και ξεκάθαρες για όλους και απολύτως συμβατές με τις ανάγκες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο καλό κλίμα συνεργασίας με την Τουρκία, το οποίο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Σχολιάζοντας μάλιστα τη ρευστή διεθνή κατάσταση, τοποθέτησε το μεταναστευτικό ζήτημα ως το κυρίαρχο θέμα πανευρωπαϊκά.

Πάρα ταύτα, υπογράμμισε πως το πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα είναι η νόμιμη μετανάστευση, με την πολλή γραφειοκρατία και τις αναίτιες καθυστερήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η μεταρρύθμιση που αφορά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης αποτελεί κορυφαία επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση των συναρμοδιοτήτων για τη νόμιμη μετανάστευση, η οποία αναμένεται να αναμορφωθεί τα επόμενα χρόνια.

Αναβάθμιση των υποδομών και μεταφορών

Στα θέματα των υποδομών και των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των σχετικών έργων, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τις επτά χρηματοδοτικές πηγές που αξιοποιεί σήμερα το υπουργείο σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών στη χώρα μας. Αυτές είναι:

  • Οι πόροι, από το εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, της νέας προγραμματικής περιόδου.
  • Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από την υφιστάμενη κατανομή πόρων και την ανακατανομή ποσών.
  • Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
  • Η δανειοδότηση – με καλούς όρους – από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η χρηματοδότηση των έργων μέσα από ένα πιο υγιές και σταθερό – σήμερα – τραπεζικό σύστημα.
  • Η αξιοποίηση πόρων μέσα από τον υφιστάμενο και τον μελλοντικό Μηχανισμό υπό τον τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).
  • Και φυσικά, η άντληση πόρων από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέσα από την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου, που σταθερά δημιουργείται τα τελευταία χρόνια.

Η ενεργειακή μετάβαση

Το μεγάλο θέμα της ενεργειακής επάρκειας και της μετάβασης σ΄ ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, συσχετίστηκε με τα θέματα των γεωπολιτικών αναταράξεων από τον τέως Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως Assistant Secretary, Bureau of Energy Resources, U.S. Department of State. Ο κ. Πάιατ τοποθετήθηκε διαδικτυακά στο 7ο Thessaloniki Summit αναφορικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή μετάβαση. Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του αγωγού South Stream,  καθώς μπορεί να «διασπάσει» το ενεργειακό μονοπώλιο της Gazpon και κατ΄επέκταση την εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία. Επίσης αναφέρθηκε στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και τη μεγάλη συμβολή της στην ενεργειακή μετάβαση των κρατών της Βαλκανικής.