Skip to main content

Προσοχή στο κενό… ΦΠΑ: Τι θα φέρει το κλείσιμό του στα κρατικά ταμεία

«Μαξιλάρι» για τον προϋπολογισμό τα έσοδα από την φοροδιαφυγή.

Σε μόνιμη αύξηση των εσόδων η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 2 δισ. ευρώ το 2026, κλείνοντας περαιτέρω το κενό ΦΠΑ, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο μέσα από τα μέτρα που σχεδιάζει για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. για το 2020 η λήψη μέτρων  για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, συνέβαλαν στον περιορισμό του κενού ΦΠΑ το 2020 στο 19,7% από 23,4% το 2019.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό αυτό έχει  πλέον μειωθεί στο 15% ωθούμενο τόσο από την αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ όσο και από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και 500 εκατ. ευρώ από τον φόρο στα νομικά πρόσωπα). Αυτό σημαίνει από το 2020 που ήταν στο 19,7% έχει μειωθεί στο 15% και στόχος της κυβέρνησης είναι το 2026 να φτάσει στο 9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση ακόμα 2 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που σχεδιάζει να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να συντελέσουν στον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής κι άρα στην περαιτέρω μείωση του κενού ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζονται παρεμβάσεις όπως οι:

  • ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως την Άνοιξη του 2024
  • καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData),
  • επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους λοιπούς κλάδους της λιανικής αγοράς,
  • πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών και
  • η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και την αύξηση του προστίμου για αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι από τα 3,1 δισ. ευρώ που ήταν το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας το 2020, ένα τμήμα αφορά τις φοροαπαλλαγές του ΦΠΑ και τους μειωμένους συντελεστές και τα υπόλοιπα από τις απάτες, τη φοροδιαφυγή και τις πτωχεύσεις.

Μάλιστα το «κενό ΦΠΑ» από τα 6 δισ. ευρώ το 2017 περιορίστηκε στα 3,17 δισ. ευρώ το 2020 με τα στοιχεία να αναμένεται να δείξουν περαιτέρω μείωση κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 στα 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονταν στην τέταρτη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις μετά την Ουγγαρία που μείωσε το κενό κατά΄4,7%, τη Γερμανία κατά 4,2% και την Ολλανδία κατά 4,1%

Το έλλειμμα ΦΠΑ παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις χρειάζονται βιώσιμα έσοδα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής αβεβαιότητας.