Skip to main content

EBDR: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για φέτος- Πού οφείλονται οι καλές οικονομικές επιδόσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τι σχολιάζει για ανεργία, πληθωρισμό και δημόσιο χρέος.

Ισχυρές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία και το 2023 «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR), αναμένοντας ανάπτυξη 2,4% φέτος και κάνοντας λόγο για μέτρια επιβράδυνση της ανάπτυξης που αντανακλά τις παγκόσμιες εξελίξεις. Οι προβλέψεις του οργανισμού για το 2024 κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,3%.

Όπως επισημαίνει, η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, προχωρά καλά και περιορίζει τους καθοδικούς κινδύνους από την παγκόσμια και περιφερειακή αναταραχή.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές φέτος, αν και είναι πολύ χαμηλότερες από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των δύο προηγούμενων ετών, σημειώνει. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενισχυμένο και από την ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών αλλά και από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τα προσωρινά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνει η EBRD, η Ελλάδα είναι σε τροχιά να καταγράψει ρεκόρ στον τουρισμό φέτος και ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI) να είναι σε ανοδική τάση από τον Δεκέμβριο του 2022 (στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο του 2023) και ο δείκτης οικονομικού κλίματος σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο 17 μηνών (στις 111,7 μονάδες τον Αύγουστο 2023).

Επίσης, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, υποχωρώντας στο 10,8% τον Ιούλιο.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ αυξάνεται απότομα, ενώ παράλληλα διατίθενται σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημειώνει ότι μειώθηκε γρήγορα, υποχωρώντας στο 2,5% τον Ιούλιο (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή).

Ο οργανισμός εκτιμά επίσης ότι παρόλο που τα μέτρα της κυβέρνησης για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, ο προϋπολογισμός κατέγραψε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και βρίσκεται σε τροχιά μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023

Πάντως το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αλλά μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, από άνω του 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η τράπεζα.