Σημαντικές απώλειες μετρούν τόσο η ΔΕΘ όσο και όλη η αγορά της Θεσσαλονίκης από την ακύρωση της πρωθυπουργικής-κυβερνητικής παρουσίας και το «τσουνάμι» ακυρώσεων συνεδρίων, ημερίδων κ.ο.κ. που επέφεραν οι βιβλικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Όσο δυναμικά και εάν εξελιχθούν οι εμπορικές συμφωνίες/ συναλλαγές εντός της ΔΕΘ μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και των αντίστοιχων από τη Βουλγαρία (που είναι η Τιμώμενη Χώρα της φετινής ΔΕΘ) ή από τις άλλες 17 κρατικές διεθνείς συμμετοχές, υπάρχουν ορατές απώλειες τόσο για τα ξενοδοχεία, τα οποία μάλιστα την περίοδο της ΔΕΘ έχουν και αυξημένες τιμές καθώς αποτελεί το «pick» της ετήσιας κίνησής τους, όσο και για τον κλάδο της εστίασης που τέτοιες ημέρες καταγράφει ρεκόρ πελατείας.
Η αναβολή της παρουσίας του πρωθυπουργού και σχεδόν σύσσωμης -ως είθισται- της κυβέρνησης επέφερε πλήθος ακυρώσεων στα πεντάστερα και τετράστερα κυρίως ξενοδοχεία όπου θα διέμεναν αυτοί αλλά και πλήθος επιχειρηματιών και άλλων στελεχών που θα παρίσταντο στην καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία το βράδυ του Σαββάτου. Οι εν λόγω ακυρώσεις κρατήσεων, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, είναι της τάξης του 15%-20%. Υπάρχουν, επίσης, ακυρώσεις κρατήσεων και από επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας που αναμενόταν να έρθουν στη ΔΕΘ κυρίως οδικώς, αλλά η κατάσταση στη Θεσσαλία «φρέναρε» τα σχέδιά τους.
Ενώ μάλιστα αρχικά ακυρώθηκαν συνέδρια και εκδηλώσεις της Παρασκευής και του πρώτου Σαββατοκύριακου της ΔΕΘ, το κύμα αυτό συνεχίζεται για εκδηλώσεις και των επόμενων ημερών, από σήμερα και εξής.
Πρόσθετο πλήγμα στην ξενοδοχειακή αγορά αλλά και στον κλάδο της εστίασης αποτελεί και η μη ύπαρξη ακόμη νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη του οποίου ψηφίζουν μάλιστα για πρόεδρο την επόμενη Κυριακή. Παραδοσιακά το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ είναι αφιερωμένο στην εκάστοτε κυβέρνηση και το δεύτερο στο εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων για την έμμεση επίπτωση των εκθεσιακών γεγονότων στις περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται, ο τζίρος που προσφέρει η ΔΕΘ στην πόλη αγγίζει ακόμη τριψήφιο αριθμό εκατ. ευρώ, με το 50% των εκδηλώσεων να πραγματοποιούνται το πρώτο Σαββατοκύριακο, κατά συνέπεια οι απώλειες αναμένεται να είναι σε κάθε περίπτωση επιπέδου διψήφιου αριθμού εκατ. ευρώ.