Skip to main content

Market pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε καταβάλλονται τα ποσά

Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, για να γίνει η αξιολόγηση των δικαιούχων

Για τον επόμενο μήνα, και πιο συγκεκριμένα στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το market pass που αφορά στους μήνες Αύγουστο – Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να λήγει το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου, ώστε μετά να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δικαιούχων.

Την ίδια περίοδο, η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσει την επεξεργασία των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από αυτούς εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα.

Ο προγραμματισμός

Με βάση το σχεδιασμό που έχει κάνει έως τώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η καταβολή του market pass θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτώβρη. Μένει ωστόσο να αποφασιστεί αν η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο και κατόπιν για τον Οκτώβριο ή εφάπαξ και για τους τρεις μήνες, Αύγουστο – Οκτώβριο 2023.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έλαβαν το Μarket pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν για το 2022. Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 υπερέβαιναν τα όρια που είχαν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για το Market Pass τόσο τα εισοδηματικά όσο και τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα ίδια: δηλαδή έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο συν 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον άγαμο και τις 400.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Το ύψος των ενισχύσεων

Το ύψος της ενίσχυσης παραμένει στα 22 ευρώ/μήνα για μονομελές νοικοκυριό, συν 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με το μέγιστο ποσό να φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα. Δηλαδή σε τριμηνιαία βάση ανέχεται από 66 έως 300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, το ποσό θα δαπανηθεί αποκλειστικά για αγορές αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα (super market, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, μίνι μάρκετ κλπ) και λαϊκές αγορές. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, τυχόν υπόλοιπο διαγράφεται και θα επιστρέψει στο δημόσιο.

Στην περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει να εισπράξει την ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε μπορεί να κρατήσει τα λεφτά ή να τα ξοδέψει όπως επιθυμεί. Όμως θα λάβει το 80% της ενίσχυσης. Δηλαδή από 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού ή από 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Οι επίμονες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές αγροτικών προϊόντων και η πίεση στο μεταφορικό κόστος λόγω πετρελαίου, κρατούν στην επικαιρότητα τα σενάρια περί νέων έκτακτων μέτρων στήριξης έως το τέλος του έτους. Ένα από αυτά τα σενάρια, αφορούν την επέκταση Market pass έως το τέλος του έτους.