Skip to main content

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων- 931 τον Ιούλιο

Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Νέο ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε υψηλά σταθερά επίπεδα παραμένει επίσης ο αριθμός νέων αιτήσεων και οριστικών υποβολών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που παραθέτει το υπουργείο, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν  931 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, 3.727 νέες αιτήσεις (σε διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων για να υποβληθούν) και 2.291 νέες οριστικές υποβολές.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά αντανακλούν το ενδιαφέρον των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου, η οποία τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται δυναμικά δίνοντας λύση σε χιλιάδες οφειλέτες.

Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.

Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 76%, με το συνολικό ποσό διαγραφής να ανέρχεται σε 782,92 εκ. ευρώ.

Ο «χάρτης» των οφειλών

Σημειώνεται ότι το 58% των οφειλών αφορούν επιτηδευματίες ενώ η πλειονότητά τους (77%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Η εικόνα ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 45% των συνολικών οφειλών (9 δισ.).