Skip to main content

Προ των πυλών η μαύρη λίστα μεγαλοοφειλετών της εφορίας

tax time - ώρα για πληρωμή φόρων
Η ώρα της ρύθμισης για τους μεγαλοοφειλέτες έφτασε.

Οι μεγαλοοφειλέτες έχουν ήδη λάβει τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ - Αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, θα δουν το όνομά τους στη λίστα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία δημοσιοποιεί στις 4 Αυγούστου τη νέα «μαύρη λίστα», έχει αποστείλει σε όλους ανεξαιρέτως τους μεγαλοοφειλέτες ειδικά σημειώματα στο mail τους, με τα οποία τους καλεί να ρυθμίσουν άμεσα και έως το τέλος Ιουλίου τα χρέη τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναρτήσει στο διαδίκτυο τους καταλόγους με τα ονόματά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σχεδόν μηδενικές οι πιθανότητες παράτασης

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν αποκλείεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων να λάβει μία ακόμη παράταση, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Και τούτο γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η συμμετοχή καταγράφει «χαμηλές πτήσεις».

Τα προγράμματα των ρυθμίσεων

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα ρυθμίσεων που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ μέχρι τέλους του τρέχοντος μηνός προβλέπουν:

  • Αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 36 ή 72 δόσεων για τα κορονο-χρέη. Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δύο δόσεις.
  • Νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 δόσεων και των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.