Skip to main content

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μεγαλύτερο «κούρεμα», ποινές για τους μη συνεπείς

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να ορίσει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων και από την πλευρά των πιστωτών

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους οι πιστωτές θα ανάβουν το πράσινο φως χωρίς όμως να αποτελέσει «καταφύγιο» για στρατηγικούς κακοπληρωτές προωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων και από την πλευρά των πιστωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα οφειλής στην περίπτωση που αξία του ακινήτου υπολείπεται της αξίας του δανείου. Επίσης, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη να καταβάλλει μέρος της οφειλής ως προκαταβολή.

Ήδη κοινή ομάδα εργασίας της Γενικής Γραμματείας και των servicers επεξεργάζεται βελτιώσεις στον αλγόριθμο, ώστε να αυξηθεί η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, κυρίως από τους δανειολήπτες αλλά και να διευθετηθούν ζητήματα που αφορούν συνιδιοκτήτες και εγγυητές.

Ο φορέας ακινήτων

Όσον αφορά τη λειτουργία του Φορέα Επαναγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, αναμένεται σε περίπου ένα έτος καθώς μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η φάση ανταγωνιστικού διαλόγου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους με τους επενδυτές και αναμένεται η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Ωστόσο, για να προχωρήσει η διαδικασία και να βρεθούν τα 2 δις ευρώ για τη λειτουργία του Φορέα, οι επενδυτές ζητούν μεταξύ των άλλων απαλλαγή από τον  ΕΝΦΙΑ, και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

1 στους 3 οφειλέτες δεν τηρεί τη ρύθμιση

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι το γεγονός ότι περίπου 1 στους 3 οφειλέτες δεν καταφέρνει να τηρήσει τη ρύθμιση που προέκυψε. Για το λόγο αυτό, στο τραπέζι της συζήτησης έχει τεθεί και το ενδεχόμενο να δίνεται η δυνατότητα ο πιστωτής να μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν παραμένει συνεπείς.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τον Ιούνιο, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, έγιναν επιπλέον 823 νέες ρυθμίσεις χρεών, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό στις 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς κυμάνθηκε στο 78%.

Επίσης, το 32% των οφειλετών με χρέη προς τράπεζες και funds απέρριψε τον Ιούνιο τη ρύθμιση ενώ στο 19% ανήλθε το ποσοστό των απορρίψεων για τις διμερείς ρυθμίσεις, δηλαδή αυτές που αφορούν στο ∆ηµόσιο,. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 18,45% των οφειλετών θεωρεί την «αδυναμία εξυπηρέτησης της πρότασης για ρύθμιση» ως βασική αιτία και µετά ακολουθεί η απόρριψη της ρύθμισης ως «µη συµφέρουσα πρόταση» σε ποσοστό 10,87%.

Οι αλλαγές στον Εξωδικαστικό

Υπενθυμίζεται ότι στις αλλαγές που έγιναν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό στις αρχές του 2023 περιλαμβάνονται:

  • Κατάργηση του περιορισμού του ποσοστού 90% ανά πιστωτή
  • Διατήρηση ρυθμισμένων οφειλών: Ο οφειλέτης μπορεί να διατηρήσει την ρυθμισμένη και ενήμερη οφειλή στην πρόταση ρύθμισης. Προϋπόθεση είναι οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.
  • Υποχρεωτική αιτιολόγηση απόρριψης: Οι πιστωτές και οι οφειλέτες υποχρεούνται να παραθέτουν τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
  • Δυνατότητα προεξόφλησης της οφειλής
  • Ένταξη και μη κερδοσκοπικών οργανισμών
  • Ένταξη οφειλών  υπέρ τρίτων: Αφορά στις οφειλές  όπως πχ  οι οφειλές προς τους Δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ
  • Έκδοση βεβαίωσης οφειλών: Οι οφειλέτες θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.
  • Διαμεσολάβηση: Η διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.
  • Προστασία από τους πλειστηριασμούς: Η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης και πώς ορίζεται αυτή.
  • Τροποποίηση επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από Euribor + 5% που είναι σήμερα σε 3% σταθερό.
  • Διαγραφή αιτήσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών.