Skip to main content

Λ. Αυγενάκης: Στοίχημα η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη στον αγροτικό κλάδο

ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Οι προτεραιότητες του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Πράσινη ανάπτυξη,  ψηφιακή αναβάθμιση στο πρωτογενή τομέα και συμμετοχή του  αγροτικού κλάδου στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στη  επίσημη πρώτη του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι για την αναδιάρθρωση στον Οργανισμό πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) για ομαλή, δίκαιη και απρόσκοπτη κατανομή των ενισχύσεων ενώ γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της δέσμευσης για αύξηση του αριθμού των  κατ επάγγελμα αγροτών κατά 60.000 όλοι οι επιλαχόντες, ήτοι περί τα 2100 άτομα, εντάσσονται στο πρόγραμμα νέων αγροτών στο οποίο διατίθενται  επιπλέον ποσό 77 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος παρουσίασε συνολικά εννέα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο «μπλε» χαρτοφυλάκιο για το πρωτογενή τομέα στην νέα τετραετία, με την προσέλκυση των νέων στην αγροτική δραστηριότητα και την ενδυνάμωση της αγροτικής οικονομίας προκειμένου να αποδίδει τα μέγιστα να αποτελούν τον κεντρικό άξονα των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο.

Συγκεκριμένα οι προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ αφορούν

Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπάρχει  πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ  –  θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.

Μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) – Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. 

Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που μεταξύ άλλων θα επιτρέψει στον Γεωπόνο Εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.

Νέοι αγρότες

Αύξηση του αριθμού των κατ’ επάγγελμα νέων αγροτών κατά 60.000 μέχρι το 2027.  Ήδη φέτος, τρέχει το αυξημένο «κονδύλι» της ενίσχυσης των 40.000 ευρώ ανά αγρότη, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το σχετικό Πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα.  Με απλούς αριθμούς: 14.000 περίπου νέοι αγρότες εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών ύψους 527 εκ. ευρώ. Εξοικονομήθηκαν οι απαιραίτητοι πόροι και εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες γεωργοί στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών.  Στην πράξη λοιπόν 2.096 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027

Το Στρατηγικό Σχέδιο υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δις,  που καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες της χώρας μας και των αγροτικών μας περιοχών. Επιδιώκεται η  μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, σταθερό και διαφοροποιημένο αγροτικό τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα, μακροπρόθεσμα, την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαχείριση των υδάτινων πόρων

Διαμορφώνεται μια εθνική στρατηγική για το νερό που αντανακλά τον δραματικό του ρόλο ως εχέγγυο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη συνακόλουθη ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής και την ενδυνάμωση της ευρύτερης γεωργικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα δρομολογείται η αναμόρφωση των Γ.Ο.Ε.Β- Τ.Ο.Ε.Β καθώς και τα Εγγειοβελτιωτικά έργα ΥΔΩΡ 2.0

Δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια:
Σχεδιάζεται η δημιουργία Αγροτικού Τμήματος σε κάθε Επιμελητήριο και την εγγραφή των αγροτών σε αυτό.

Μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα
Κεντρικοί  στόχοι είναι:

α) ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, β) εξασφάλιση επαρκούς και διαφοροποιημένης προσφοράς ασφαλών, θρεπτικών, οικονομικά προσιτών και βιώσιμων τροφίμων στους πολίτες, γ)η προστασία και στήριξη των ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών προϊόντων.

Ψηφιακή Γεωργία

Η ψηφιακή στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα αποσκοπεί στην ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και στην ενοποίηση με αυτών του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε όλες οι υποχρεώσεις των αγροτών, να πραγματοποιούνται, μέσω του διαδικτύου, χωρίς επιπλέον ταλαιπωρίες.

Καθημερινότητα – κτηριακό –  Υπηρεσίες
Η κεντρική Διοίκηση  του Υπουργείου στεγάζεται σε 13 κτίρια, διάσπαρτα, πολλά εκ των οποίων έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Στόχος είναι η συγκέντρωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών σε ένα κτήριο, σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές για όλα τα στελέχη του Υπουργείου, τους καθημερινούς μας συνεργάτες.