Skip to main content

Greedflation: Ο «πληθωρισμός της απληστίας» ανατροφοδοτεί την ακρίβεια

Οι προκλήσεις της οικονομίας για τη νέα κυβέρνηση

Στην Εκπομπή του NaftemporikiTV, «12:00-14:00», με τους Νικόλ Λειβαδάρη  και Παύλο Πανταζόπουλο, εμφανίστηκε o Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ.

Ο κ. Ζαρωτιάδης σχολίασε πως «Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε είναι καταρχάς προερχόμενος από πραγματικά αίτια αύξησης του κόστους στη διακίνηση και στην παραγωγή κυρίως προκαλούμενης από την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς συγκρούσεις αλλά δευτερευόντως προκύπτει από τις αξιοποιήσεις αυτής της ευκαιρίας κερδοσκοπίας από τις μεγάλες ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις, ο πληθωρισμός αυτός δεν καταπολεμάται με αύξηση επιτοκίων».

Στη συνέχεια ο κ. Ζαρωτιάδης ανέφερε πως «Πρέπει να καταπολεμηθεί με άμεσες παρεμβάσεις στον έλεγχο της διαμόρφωσης της τιμής του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή, άμεσες παρεμβάσεις και στην σφαίρα της διακίνησης των αγαθών και στην σφαίρα της παραγωγής τους».

Τέλος ο κ. Ζαρωτιάδης υποστήριξε πως «Τα υψηλά ποσοστά κερδοφορίας, δεν αφορούν οριζοντίως όλες τις επιχειρήσεις, ούτε καν όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις, κυρίως συγκεντρώνονται σε μεγάλες ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις».