Skip to main content

Οίκοι αξιολόγησης: Τι περιμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση

Τις προγραμματικές δηλώσεις περιμένουν οι οίκοι για να ανακοινώσουν τη βαθμολογία τους. Πόσο γρήγορα μπορούμε να πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δηλώσεις οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όχι μόνο των πολιτών αλλά και των οίκων αξιολόγησης προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αναφορές που θα υπάρξουν στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, της ενίσχυσης της ανάπτυξης, των επενδύσεων αλλά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα αποτελούν βασικά κριτήρια για τη βαθμολογία που θα δώσουν οι οίκοι αξιολόγησης στο ελληνικό αξιόχρεο.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα σημάνει μεταξύ άλλων και το τέλος μιας επώδυνης περιόδου για την ελληνική οικονομία. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο πρακτορείο Bloomberg ότι έπειτα από τις προγραμματικές δηλώσεις είναι θέμα εβδομάδων ή ημερών η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα την Τρίτη αναμένεται και η πρώτη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον κ. Στουρνάρα με βασικό θέμα το τραπεζικό σύστημα.

Η αγορά ομολόγων έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, η αγορά ομολόγων φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, επομένως η επίδραση από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι μάλλον περιορισμένη. Το άμεσο όφελος από μία αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία θα είναι σημαντικό όσον αφορά τη μείωση της μεταβλητότητας των αποδόσεων. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, καθώς η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω μείωση των αποδόσεων μετά την επίτευξη της αναβάθμισης. Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το ημερολόγιο των αξιολογήσεων

H πιο κοντινή αξιολόγηση είναι στις 4 Αυγούστου από τη γερμανική Scope Ratings , η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται ακόμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρόλα αυτά, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να ενταχθεί στο «κλαμπ» των οίκων αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός οίκος κατατάσσει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση της τον Αύγουστο. Ακόμα κι αν μέχρι τότε, δεν έχει τη «σφραγίδα» της ΕΚΤ, όπως σημειώνουν παράγοντες με γνώση του θέματος, θα αποτελέσει ένα θετικό σήμα για τις αγορές, ανοίγοντας το δρόμο για τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 8ης Σεπτεμβρίου, καθώς θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση από τη DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει στην Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high, με θετική προοπτική. Μάλιστα με έκθεση της στις 30 Ιουνίου προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ελληνική οικονομία σε έκθεση της με ημερομηνία 30 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,5% από 1,1% που προέβλεπε το Δεκέμβριο του 2022. Όσον αφορά το 2024, η DBRS αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί επίσης στο 1,5% αντί για 1,4% που ανέμενε προηγουμένως.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Moody’s η οποία ωστόσο κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Παράγοντες με γνώση της αγοράς στρέφουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις νωρίτερα.

Τότε και πιο συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου θα έρθει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s, ημερομηνία την οποία οι ξένοι κυρίως αναλυτές θεωρούν ως την πλέον πιθανή για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα. Η τελευταία αξιολόγηση για φέτος είναι αυτή της 1ης Δεκεμβρίου, από τον οίκο Fitch.