Skip to main content

Λογαριασμοί ρεύματος: Η πρώτη «καυτή πατάτα» για τη νέα κυβέρνηση

Τι θα γίνει με την επιδότηση ρεύματος Ιουλίου; Είναι η απόφαση που θα πρέπει να λάβει άμεσα η κυβέρνηση. Ποιες οι άλλες «καυτές πατάτες» στο μέτωπο της ενέργειας.

Η απόφαση για το αν θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουλίου είναι η πρώτη από τις πολλές «καυτές πατάτες» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο ενεργειακό «δίδυμο» της κυβέρνησης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης (που είχε ασχοληθεί με το θέμα και ως αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης) και η υφυπουργός ΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, που υπό την προηγούμενη ιδιότητά της ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών έχει άριστη γνώση όλων των «φακέλων» του κτιρίου της λεωφόρου Μεσογείων.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε καλύψει με ενισχύσεις έως και τους λογαριασμούς του τρέχοντος μήνα.  Το επόμενο ανοιχτό «μέτωπο» είναι το αν θα διεκδικηθεί  ή όχι παράταση των έκτακτων μέτρων (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και πάγωμα της Ρήτρας Αναπροσαρμογής στη λιανική) πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με δεδομένη την εκπεφρασμένη επιθυμία των παραγόντων του κλάδου (παραγωγοί και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας) για «επιστροφή στην κανονικότητα» με άρση των προσωρινών παρεμβάσεων που ελήφθησαν κατά την περίοδο της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος  έχουν υποχωρήσει σημαντικά και τα υπερέσοδα που συγκεντρώνονται από τον μηχανισμό του πλαφόν είναι ελάχιστα και αντλούνται ούτως ή άλλως από τις ΑΠΕ μέσω των συμβάσεων επί διαφοράς.  Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσιακός υπουργός ΠΕΝ, Παντελής Κάπρος, πέτυχε να ενσωματωθεί στο προσχέδιο του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού  (Electricity Market Deisign) η δυνατότητα διατήρησης του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έως και τον Ιούνιο του 2024.

Τα τιμολόγια λιανικής

Όσον αφορά στα τιμολόγια λιανικής, η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα κληθεί πολύ σύντομα να τοποθετηθεί επί του οδικού χάρτη  επιστροφής στα «κανονικά» κυμαινόμενα τιμολόγια, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση που διενήργησε για το θέμα, προμηθευτές  επισήμαναν την έλλειψη μεταβατικής διάταξης για την «επιστροφή στην κανονικότητα», σε συνέχεια της ρύθμισης του υπουργείου που «πάγωσε» τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.   Μεταξύ των έκτακτων μέτρων της εποχής της κρίσης που τίθενται υπό αίρεση είναι η έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή που ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνει τις τελικές χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, πλήττοντας την ανταγωνιστικότητα των μονάδων φυσικού αερίου.

Άλλος ένας σημαντικός φάκελος (του οποίου έχει γνώση ο κ. Σκυλακάκης εκ της προηγούμενης θέσης του) είναι ο καταμερισμός των 770 εκατ. ευρώ του REPowerEU και της πορείας υλοποίησης των ενεργειακών project που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τη Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων και το νέο «Εξοικονομώ» έως την υπογειοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και την κατασκευή των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες 1 GW που θα λάβουν λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση στο πλαίσιο των τριών διαγωνισμών που θα διεξαχθούν φέτος.

Η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες

Η νέα πολιτική ηγεσία θα αναλάβει επίσης  τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ, ώστε να οριστικοποιηθεί το κείμενο πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Άμεσα θα θέσει σε διαβούλευση και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, ώστε να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην παραχώρηση των πρώτων «οικοπέδων». Αναμένεται επίσης να θέσει σε δημόσια διαβούλευση και την Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο.

Οι κ.κ. Σκυλακάκης και Σδούκου θα κληθούν ακόμα α χειριστούν το θέμα της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη βάση του Προσωρινού και Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης (TCF) στη βάση των απαντήσεων στην Επιτροπή στο σχετικό αίτημα που απέστειλε ο προηγούμενος πολιτικός ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας. Σε άμεση διαπραγμάτευση  με την Κομισιόν, εξάλλου, προσβλέπουν οι συμμετέχοντες της αγοράς φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί δραστικά το στρατηγικό απόθεμα αερίου που θα πρέπει να αποθηκεύσει η χώρα μας ενόψει και του επόμενου χειμώνα, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικής ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επίσης πριν από τον προηγούμενο χειμώνα, με αποτέλεσμα η υποχρέωση της χώρας μας να αποκλιμακωθεί σημαντικά, στις 1,14 Τεραβατώρες, έναντι της επίσημης δέσμευσης για την Ελλάδα που ανέρχεται για φέτος στο εξωπραγματικό ύψος των 7,4 Τεραβατωρών που συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών.

Τέλος, προοπτική σημαντικών περικοπών «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής το φθινόπωρο, αν συνεχίσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος, θέτει επί τάπητος τη δρομολόγηση μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ όπως η έναρξη των συζητήσεων για ένα μόνιμο Πλαίσιο Περικοπών, με «πυξίδα» τις σχετικές προτάσεις του ΑΔΜΗΕ που έθεσε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ.