Skip to main content

Αλλάζει το τοπίο για τα κόκκινα δάνεια

18 δισ. ευρώ επιστρέφουν στις τράπεζες

Οκτώ δισ. πρώην κόκκινα δάνεια έχουν εξυγιανθεί και έχουν επιστρέψει ήδη στις τράπεζες από την πρωτογενή αγορά ενώ οι servicers επιχειρούν πρόβλεψη πως 10 δισ. ρυθμισμένα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί (δευτερογενής αγορά) μπορούν να καταλήξουν και αυτά ως ενήμερα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στο προσεχές διάστημα των 2-5 ετών.

Με συναίνεση εξάλλου κινήθηκε ποσοστό υψηλότερο του 80% των ανακτήσεων που πραγματοποίησαν οι εταιρίες διαχείρισης  κόκκινων δανείων ενώ ανεβαίνει το θερμόμετρο σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο εξωδικαστικός το Μάιο

Τον Μάιο καθώς καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός ρυθμίσεων και οριστικών υποβολών στα δύο χρόνια λειτουργίας του εξωδικαστικού με τα μεγέθη να αριθμούν συνολικά τις 5.435 ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 1,83 δις ευρώ αρχικών οφειλών και επιπλέον 515 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Τον μήνα Μάιο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό με 805 νέες ρυθμίσεις  και σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο επόμενο πεντάμηνο αναμένονται ρυθμίσεις 2,3 δις ευρώ και στο βασικό σενάριο 1,9 δις ευρώ.

Ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο του 2023, μετά τις πρόσφατες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, και ανήλθε σε 4.243, αυξημένος κατά 900 σε σχέση με τον μέσο όρο των έξι προηγούμενων μηνών. Αυξημένες κατά 50%, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ήταν και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων.

Οι ανακτήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όμως υπήρξαν οι παρατηρήσεις του CEO της Do Value κ. Τάσου Πανούση χθες στο  συνέδριο Risk Management & Compliance.

Όπως ο ίδιος είπε μέσω του εξωδικαστικού οι ρυθμίσεις «τρέχουν» με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ  τον μήνα και μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 2,5 δις ευρώ.  Ο ίδιος παρά το γεγονός πως ο SSM δεν έχει ακόμη δώσει πράσινο φως για μεταφορά δανείων από τη δευτερογενή αγορά στις τράπεζες, διακινδύνευσε την πρόβλεψη 10 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια να επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον στα χαρατοφυλάκια των τραπεζών ως ενήμερα δάνεια.

Δάνεια ύψους 35 δισ.ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης ενώ δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν ήδη εξυγιανθεί πλήρως και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες (πρωτογενής αγορά) , τόνισε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

Το «κούρεμα» μέσω εξωδικαστικού για οφειλές προς το Δημόσιο  ανέρχεται σε 22,3% (μ.ο) ενώ σε 32,6% ανέρχεται το μέσο ποσοστό διαγραφής χρέους για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς. Σημειώνεται ότι το 42% (766 εκ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

Εξάλλου σε ότι αφορά την πορεία του Εξωδικαστικού το  ποσοστού εγκρισιμότητας από τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και κυρίως serivcers) σε υψηλό επίπεδο, το κυμάνθηκε στο 72% το τελευταίο 6μήνο.
Τα κόκκινα δάνεια από 107 δις το 2016, σήμερα έχουν μειωθεί σε περίπου 9 δις ευρώ  σήμερα μέσα από τιτλοποιήσεις (50 δισ. ευρώ Ηρακλής) και μέσα από ρυθμίσεις που στο 80% και πλέον είναι συναινετικές.

Οι εκκρεμότητες

Ο 1ος γύρος τιτλοποιήσεων ολοκληρώθηκε (απομένουν μόνο Solar, Frontier II και Sunrise III) . Ο δεύτερος γύρος  θα περιλαμβάνει πιθανότατα και μικρότερες τράπεζες σύμφωνα με τον κ. Πανούση ενώ  έχει ξεκινήσει η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς χαρτοφυλακίων δανείων.

Ο ίδιος μίλησε για δύο ταχύτητες στον Ηρακλή: Την καθυστερημένη στο πλάισιο της πανδημίας και στην ενήμερη μετά.

Για να επιτύχουμε αύξηση του ρυθμού ανακτήσεων, απαιτούνται:
• Επιτάχυνση των νομικών ενεργειών
• Πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων σημείωσε το στέλεχος της Do Value.

Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται πως θα έχουν εκδικαστεί όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, συνεπώς στο 1ο εξάμηνο του 2024 . Σε ό,τι αφορά τον φορέα ακινήτων πρόβλεψε πως αυτός θα λειτουργήσει σε ένα χρόνο από σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Συναγερμός στις τράπεζες: Τοξική απειλή η αρνητική πιστωτική τάση