Skip to main content

Εντείνεται το φλερτ των αγορών με την Ελλάδα με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα

Τα πρώτα θετικά μηνύματα είναι εδώ. Πότε θα έρθει η αναβάθμιση;

Σειρά θετικών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και εκθέσεων από διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς φέρνουν την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ένα πρώτο σήμα δόθηκε μόλις χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης για το α΄ τρίμηνο του έτους, βοηθούμενο σε μεγάλο βαθμό από την ανοδική πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ, εκτός από την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την ευρωζώνη, εκτιμά ότι με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει όλο και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα γεγονός που θα καταστήσει εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ιδιαίτερα ικανοποιητική επίδοση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες όπως η Γερμανία διανύει ήδη δύο τρίμηνα ύφεσης.

Πότε θα έρθει η αναβάθμιση

Η Morgan Stanley προβλέπει τριπλή αναβάθμιση στο investment grade  το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Citigroup εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που θα αναβαθμιστεί φέτος. Η Βank of America  υπολογίζει ότι ο πρώτος οίκος που θα αναβαθμίσει τη χώρα θα είναι η S&P στις 20 Οκτωβρίου. Η JP Morgan τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλά και η Goldman Sachs επιβεβαιώνει τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες και στην προοπτική σύντομα η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Τι θα πει ο Fitch

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Fitch για την ελληνική οικονομία. Η πιθανότητα αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου είναι σχεδόν μηδενική, αν και ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα, εδώ και καιρό, τιμολογούνται σαν να την έχει αποκτήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,7%, χαμηλότερα από το αντίστοιχο της  Ιταλίας (4,23%), της Μεγάλης Βρετανίας (4,27%) και στα ίδια επίπεδα με των ΗΠΑ (ορισμένες ημέρες  είναι χαμηλότερη).

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι η γερμανική Scope Rating στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο ο  συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από το ευρωσύστημα.

Ακολουθούν η DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, o oποίος όμως κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Πολλοί ποντάρουν πλέον στην S&P που αξιολογεί εκ νέου την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου ενώ η Fitch θα προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση την 1η Δεκεμβρίου 2023.