Skip to main content

Είναι αλήθεια: Όταν οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν, μπορούν

Οι οίκοι αξιολόγησης, το κυπριακό e - καλάθι και οι εκλογές

Σε ό,τι αφορά τη χώρα µας, οι οίκοι αξιολόγησης δεν δίδουν ακόµη την επενδυτική βαθµίδα εν όψει εκλογών, αλλά στην Ιταλία οι προειδοποιήσεις πέφτουν βροχή. Η Ιταλία ξεχωρίζει από τη Moody’s Investors Service ως η µόνη χώρα την οποία καλύπτει που κινδυνεύει να χάσει την επενδυτική της  βαθµίδα, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης και κατέγραψε το πρακτορείο Bloomberg. Αυτό εξηγεί σε όλη του την έκταση γιατί τα δικά µας οµόλογα κινούνται µε καλύτερες προοπτικές στην αγορά.

Το κυπριακό «e-kalathi» 

Στα 350 ανέρχονται τα προϊόντα που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στην ψηφιακή πλατφόρµα «e-kalathi», µέσω της οποίας οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το κατάστηµα το οποίο θα τα διαθέτει στη χαµηλότερη τιµή. Οι πολίτες θα µπορούν να κατεβάζουν την εφαρµογή στο κινητό τους και να αναζητούν τις πιο χαµηλές τιµές. Μεταξύ των προϊόντων που περιλαµβάνονται στην κατηγορία τρόφιµα και θα ενταχθούν στο «e-kalathi» είναι: γάλα, τυρί, γιαούρτι, ψωµί, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ζάχαρη, καφές, όσπρια, κρέας, αυγά, λαχανικά, φρούτα, χυµοί κ.ά. Τα πρώτα 350 προϊόντα θα καθοριστούν µε διάταγµα που θα εκδώσει ο υπουργός Ενέργειας, Εµπορίου και Βιοµηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου (φωτογραφία).

Τι παγώνουν οι εκλογές; 

∆εν είναι µόνον οι ρυθµοί στο ∆ηµόσιο που αλλάζουν, αλλά και κάτι παραπάνω… Για παράδειγµα, τα σχέδια των τραπεζών για κλεισίµατα καταστηµάτων στην επαρχία και απόσυρση των ATM. Κάποιοι λένε πως επίσης δεν πρόκειται να πραγµατοποιηθούν µικροί πλειστηριασµοί για το διάστηµα έως τις εκλογές. Μετά βέβαια κλείνουν και τα δικαστήρια… Από Σεπτέµβριο λοιπόν.

Ανακάµπτει η Coca Cola HBC 

Χρειάστηκαν 14 µήνες για τη µετοχή της Coca Cola HBC -µε CEO τον εικονιζόµενο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς- να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο τίτλος ξεπέρασε τα 27 ευρώ στο ξεκίνηµα της εβδοµάδας, επίπεδο που διαπραγµατευόταν στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Επίσης, η κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 10 δισ. ευρώ και είναι στην κορυφή των εισηγµένων εταιρειών, µε µεγάλη απόσταση από τον ΟΤΕ, που έχει κεφαλαιοποίηση στα 5,8 δισ. ευρώ.