Skip to main content

Σε αναζήτηση τιμώμενης χώρας για τη φετινή ΔΕΘ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η Γερμανία φαίνεται να παίρνει το «χρίσμα» για την έκθεση του 2024

Θεσσαλονίκη

Δεν θα είναι τελικά το Ισραήλ τιμώμενη χώρα στη φετινή-87η ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν». Στον αντίποδα, σε προχωρημένες επαφές βρίσκεται ήδη ο εθνικός εκθεσιακός φορέας (ΔΕΘ-Helexpo A.E.) με τις γερμανικές αρχές για τη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΔΕΘ του 2024 ως «Τιμώμενη Χώρα», η οποία έχει γίνει αποδεκτή και με τη γνωστή γερμανική οργανωτικότητα ήδη προετοιμάζεται δυναμική συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων και φορέων στην 88η ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 2024).

Στις 31 Ιανουαρίου η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. είχε γνωστοποιήσει στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την έκθεση Zootechnia ότι ήταν πολύ πιθανό να είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ το Ισραήλ, καθώς είχαν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις και συζητήσεις και αναμενόταν η τελική απάντηση από πλευράς του Ισραήλ, όπως επίσης και ότι γίνονται επίσης επαφές ώστε να είναι τιμώμενη χώρα η Αίγυπτος σε κάποια από τις επόμενες ΔΕΘ.

Τελικά, όμως, οι διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή έκαναν, όπως πληροφορείται η «Ν», το Ισραήλ να μην πει το οριστικό «ναι». Με ενδιαφέρον αναμένεται, λοιπόν, αν θα υπάρξει τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Σίγουρη αντιθέτως είναι η συμμετοχή της Γερμανίας ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2024 και από πλευράς της Γερμανίας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός σχεδιασμός με στόχο μια εντυπωσιακή και δυναμική συμμετοχή στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη ανεπτυγμένων διμερών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί σχετικά ότι σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ με τίτλο «Η συμβολή των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Γερμανία στην οικονομία της Ελλάδας το 2021», που εκπονήθηκε με τη στήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και παρουσιάστηκε πρόσφατα, το 2021 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα αυξήθηκαν στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ το 2020, οπότε μετά την υποχώρηση του 2020 το απόθεμα άμεσων επενδύσεων προσεγγίζει το επίπεδο του 2018. Επίσης, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην κατάταξη χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων για το 2021 με 6,8 δισ. ευρώ και με μερίδιο 18,3%. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (6,6 δισ. ευρώ), η Ολλανδία (€6,2 δισ. ευρώ) και η Ελβετία (3,0 δισ. ευρώ).

Η Βουλγαρία, στο μεταξύ, θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας “Forward Green”, που διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. από 8 έως και 10 Ιουνίου και αναμένεται να δώσει το “παρών” στην Έκθεση, ήτοι στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Η “Forward Green” αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO με στόχο την καλλιέργεια μιας νέας επιχειρηματικής αντίληψης στη χώρα, βασισμένης στην κυκλική οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών μοντέλων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς που υιοθετούν σύγχρονες πρακτικές αξιοποίησης πρώτων υλών, δομικών υλικών, τεχνολογιών, ενέργειας, ανακύκλωσης και συσκευασίας.