Skip to main content

Κρ. Λαγκάρντ: «Χαρτί και καλαμάρι» τα σχέδια για ψηφιακό ευρώ, στον ψεύτικο Ζελένσκι

ECB-POLICY/

Θύμα φάρσας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ένα βίντεο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να παραδέχεται ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο έλεγχο των πληρωμών.

Ωστόσο, το κλιπ, στο οποίο η Λαγκάρντ πιστεύει ότι μιλά με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέρχεται από μια πλατφόρμα βίντεο του καναλιού Rumble Show VL , στο οποίο οι δημιουργοί του κάνουν φάρσες-συνεντεύξεις με δημόσια πρόσωπα και κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ JK Rowling και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους έχουν πέσει επίσης θύματα.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε αρχικά από τον λογαριασμό έκτακτων ειδήσεων Watcher Guru στις 6 Απριλίου και προκάλεσε σημαντική κουβέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο βίντεο, η Λαγκάρντ ακούγεται να λέει ότι δεν θέλει να βασίζεται σε ένα “νόμισμα μη φιλικών χωρών” ή σε ένα νόμισμα που παρέχεται από “ιδιωτική εταιρική οντότητα όπως το Facebook ή όπως η Google”. Συνεχίζει λέγοντας ότι είναι «προσωπικά πεπεισμένη ότι πρέπει να προχωρήσουμε» με το ψηφιακό ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη ή την εφαρμογή ψηφιακού ευρώ. Ωστόσο, η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, με πολλές χώρες να διερευνούν τα πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος.

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όπως   χαμηλότερο κόστος συναλλαγών και μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που συνδέονται με ένα τέτοιο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και της ανάγκης να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες για το απόρρητο με την ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία.

naftemporiki.gr