Skip to main content

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Υπερδιπλάσιος ο αριθμός των νέων αιτήσεων τον Μάρτιο 

Στις 4.356 οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που είχαν πραγματοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση προόδου

Για «πολύ θετικές εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραθέτοντας στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με τα οποία τον φετινό Μάρτιο ο αριθμός των νέων αιτήσεων που εισήχθησαν στην πλατφόρμα εκτοξεύτηκε σε 5.109.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε μηνών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν οριστικά στην πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2023, ανήλθε σε 1.708, και ήταν αυξημένος κατά 600 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων μηνών.

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών που είχαν πραγματοποιηθεί, μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2023 ανήλθαν σε 4.356, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1,42 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό, όπως επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας, είναι και το γεγονός ότι μόλις τις τελευταίες 10 ημέρες πραγματοποιήθηκαν 246 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών. Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει, «στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα ανά Περιφέρεια, μεγάλη συγκέντρωση καταγράφεται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκεντρώνουν το 46% αιτήσεων (13,8 χιλ.) και το 46% συνολικών οφειλών (7,2 δισ. ευρώ).

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Ο ΥΠΟΙΚ επισημαίνει επιπλέον ότι οι ρυθμίσεις οφειλών που επιτεύχθηκαν περιλαμβάνουν και διαγραφή οφειλών. Συγκεκριμένα, η μέση διαγραφή χρέους στις πολυμερείς ρυθμίσεις, μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2023, ανέρχεται σε μέσο ποσοστό 31,6% για τους χρηματοδοτικούς φορείς και 22,1% για το Δημόσιο.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, σημαντική είναι, επίσης, και η αύξηση της εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2023, η εγκρισιμότητα των χρηματοδοτικών φορέων κυμάνθηκε στο 80%, από 55% που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών.

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους / ΥΠΟΙΚ

Η προοπτική για τους επόμενους μήνες: Το βασικό και το αισιόδοξο σενάριο

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εκτιμά πως στο βασικό σενάριο, στο επόμενο πεντάμηνο αναμένονται ρυθμίσεις 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέχονται από:

• 491 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης

• 626 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο

• 366 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Στο αισιόδοξο σενάριο, στο επόμενο διάστημα (5 μήνες) σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία αναμένονται ρυθμίσεις 1,8 δισ. ευρώ,  οι οποίες θα προέχονται από:

491 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης

780 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο

544 εκατ. ευρώ αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

naftemporiki.gr