Skip to main content

Οι παρεμβάσεις αποτροπής διακοπών ρεύματος μέσα στο Πάσχα

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η ΡΑΕ με αρμόδια στελέχη από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Σε απόλυτο συντονισμό βρίσκονται η ΡΑΕ και οι Διαχειριστές του Δικτύου Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας καθορίσει από κοινού τον «οδικό χάρτη» των απαιτούμενων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ. Και τούτο διότι ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, όσο το «εργαλείο» της αποθήκευσης ενέργειας παραμένει ανενεργό.

Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου παρατηρείται ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος (φαινόμενο που όμως έχει ενταθεί και λόγω της ενεργειακής κρίσης) και υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, που βαίνει αυξανόμενη στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Χθες για παράδειγμα, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ξεπέρασε το 60% κατά μέσο όρο, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται σε ημέρες μεγάλης –και ενίοτε απότομης- μείωσης της ζήτησης, όπως είναι οι αργίες.

Κίνδυνος μπλακάουτ μέσα στο Πάσχα-Ποιος ο λόγος

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η ΡΑΕ με αρμόδια στελέχη από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (σε συνέχεια των ανησυχιών που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα για τον κίνδυνο διαταραχών στην τροφοδοσία με ηλεκτρισμό κατά τις ημέρες του Πάσχα) και δρομολογήθηκαν από κοινού οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να διατηρείται ανά πάσα στιγμή αρκετός ηλεκτρικός χώρος για τις εφεδρείες από συμβατικές μονάδες που θα διασφαλίζουν την ευσταθή λειτουργία του Συστήματος. Πρώτη «γραμμή άμυνας» είναι οι περικοπές παραγωγής από ΑΠΕ ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε Διαχειριστή, που αναμένεται να πραγματοποιούνται περισσότερο σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια ή/και ισχυρούς ανέμους. Εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε ολιγόωρους περιορισμούς των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με τους Διαχειριστές των γειτονικών χωρών, με τις οποίες είναι διασυνδεδεμένη η Ελλάδα (Βουλγαρία, Ιταλία, Β. Μακεδονία, κ.α.). Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμήθηκε ότι με συντονισμένη διαχείριση από τους συναρμόδιους φορείς, η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο. Αποφασίστηκε επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να προβλεφθούν οι νέες αυτές συνθήκες που παρουσιάζονται στο Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στελέχη του ΑΔΜΗΕ περιέγραψαν τις τρέχουσες –δύσκολες- συνθήκες λειτουργίας του Συστήματος και τα μέτρα που εφαρμόζει, τονίζοντας ότι ο Διαχειριστής διαθέτει ήδη επαρκή μεθοδολογία και αξιόπιστα συστήματα για τη διαχείριση της ανανεώσιμης ηλεκτροπαραγωγής,

Τα στελέχη το ΔΕΔΔΗΕ περιέγραψαν τις υφιστάμενες δυνατότητες περικοπών στη Μέση και Χαμηλή Τάση, επισημαίνοντας ότι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής θα προχωρήσει άμεσα στην ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων για τη διαχείριση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Και τούτο διότι στην παρούσα φάση δεν διαθέτει συστήματα τηλεμετρίας για να «βλέπει» την διεσπαρμένη παραγωγή από φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του.

Η ΡΑΕ από την πλευρά της θα συγκαλεί όποτε κρίνεται απαραίτητο την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, με τη συμμετοχή των δύο Διαχειριστών, για τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της κατάστασης.