Skip to main content

Γιατί οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους

Ο Π. Ρουμελιώτης εξηγεί στο Naftemporiki TV τα αίτια της τραπεζικής αναταραχής. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και αυτό θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις» προειδοποιεί.

Στην εκπομπή του Naftemporiki TV «12:00-14:00», με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, εμφανίστηκε χθες ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και πρώην αναπληρωτής διευθυντής ΔΝΤ. Ο κ. Ρουμελιώτης σχολίασε πως «πλέον τα επιτόκια αυξάνονται, η ρευστότητα συρρικνώνεται και ταυτόχρονα αναδεικνύονται οι κακές επιλογές που έκανε το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «οι καταθέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους σε μεγάλες τράπεζες λόγω κακοδιαχείρισης και υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι». «Εάν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης, ασφαλώς θα επηρεαστούν το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα η οικονομία – και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις πολιτικές εξελίξεις» ανέφερε.

«Οι τράπεζες έχουν δανείσει υπερβολικά σε νοικοκυριά για αγορά ακινήτων, με την αύξηση των επιτοκίων οι δανειολήπτες θα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερες ζημιές για τις τράπεζες. Υπάρχει ο κίνδυνος της ύφεσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων, υπάρχουν κίνδυνοι που θα πρέπει να παρακολουθούνται» σημείωσε στο Naftemporiki TV.

Τέλος, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε πως «εάν έχουμε μια κρίση μεγάλης εμβέλειας, τότε θα πληγεί και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει και, μάλιστα, μείωσε το δημόσιο χρέος της, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη, αλλά η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη.

Διαβάστε για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την τραπεζική αναταραχή εδώ.