Skip to main content

«Χρυσός» ο χαλκός από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης

Τα παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα πάντα, από καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κτίρια, έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ύψη – ρεκόρ αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος η τιμή του χαλκού, καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης κινδυνεύει να εξαντλήσει τα χαμηλά αποθέματα, όπως προβλέπει ο κορυφαίος trader στον χώρο των εμπορευμάτων Τrafigura.

Τα παγκόσμια αποθέματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα πάντα, από καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κτίρια, έχουν υποχωρήσει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Τα προθεσμιακά χαλκού διάρκειας τριών μηνών διαπραγματεύονται τώρα στα 9.000 δολάρια ο τόνος, έχοντας ενισχυθεί 30% από τα χαμηλά που είχε διολισθήσει πριν από τρεις μήνες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι επενδυτές είχαν τρομάξει ότι η εκτίναξη των τιμών στα ύψη θα έκαμπτε τη ζήτηση για μέταλλα.

Ο Κώστας Μπίντας, εκ των επικεφαλής του τμήματος μετάλλων και ορυκτών της Trafigura, βλέπει τις τιμές να ξεπερνούν το ρεκόρ των 10.845 δολαρίων ο τόνος που καταρρίφθηκε τον Μάρτιο του 2022 και να φθάνουν ακόμη και τα 12.000 δολάρια. «Θεωρώ πολύ πιθανό τους επόμενους 12 μήνες να φθάσουμε σε νέα υψηλά» σημειώνει το στέλεχος της Trafigura.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο κόσμος θα στερέψει από αποθέματα σε χαλκό έως το τρίτο τρίμηνο του 2023 εάν η ζήτηση στην Κίνα συνεχιστεί με τους ρυθμούς του Φεβρουαρίου. Η κινεζική ζήτηση για χαλκό αυξήθηκε 13% τον προηγούμενο μήνα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η οποία προβλέπει ότι η τιμή του χαλκού θα αγγίξει τα 10.500 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προτού εκτιναχθεί στα 15.000 δολάρια έως το 2025. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι την τρέχουσα δεκαετία θα συμβεί με τον χαλκό ό,τι ακριβώς είχε συμβεί με το πετρέλαιο τη δεκαετία του 2000, αναφερόμενη στο χάσμα 5% μεταξύ προσφοράςζήτησης, που ώθησε το brent σε ράλι από τα 20 δολάρια στα 150 δολάρια. Το έλλειμμα του χαλκού την τρέχουσα δεκαετία αναμένεται να αυξηθεί στο 15%.

Ο χαλκός αποτελεί το πρώτο σε επιδόσεις βιομηχανικό μέταλλο φέτος, ενισχυόμενο 6%, τη στιγμή που άλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το νικέλιο, υποχώρησαν. «Παρά το γεγονός αυτό, αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές και traders θεωρούν ότι οι τιμές των εμπορευμάτων δεν αντανακλούν πλήρως την προοπτική μίας κρίσης στην προσφορά και στη ζήτηση στο μέλλον και ότι τα εμπορεύματα αποτιμούν το παρόν περισσότερο από το μέλλον» αναφέρει ο Γκιγιόμ ντε Νταρντέλ της Mercuria.

O χαλκός είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην απανθρακοποίηση επειδή η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ απαιτεί τεράστιες ποσότητες μετάλλου για τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας σε πιο μεγάλες αποστάσεις από αιολικά και ηλιακά πάρκα προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η S&P Global εκτιμά ότι θα καταναλώνονται ετησίως έως το 2030 περί τα 40 εκατ. τόνοι χαλκού έναντι 25 εκατ. τόνων το 2021.