Skip to main content

Με άρωμα ανατιμήσεων τα Κούλουμα – «Καίει» η λαγάνα

Intime News/ Στέλιος Στεφάνου

Το πληθωριστικό γαϊτανάκι στο Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας σέρνει η παραδοσιακή λαγάνα

Έντονα πληθωριστικό άρωμα θα έχουν τα φετινά Κούλουμα, με την αγορά να επιστρατεύει ακόμα μια φορά προσφορές ενώ στη Βαρβάκειο”επιστρέφουν” οι τιμές στα επίπεδα του 2019, γεγονός ωστόσο το οποίο δεν συμβαίνει και στα εισοδήματα των καταναλωτών.

Το πληθωριστικό γαϊτανάκι στο Σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας φέτος “σέρνει” η παραδοσιακή λαγάνα, η τιμή της οποίας έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου τα τελευταία 24ωρα.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων και Περιχώρων Παναγιώτης Σαχινίδης επισημαίνοντας ότι  “ το αλεύρι είχε πέρυσι 12 ευρώ το σακί και εφέτος έχει φτάσει στα 24 ευρώ το σακί. Επίσης οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών έχουν όλες ανέβει” εκτίμησε ότι η τιμή της λαγάνας φέτος θα κυμανθεί από 3,5 έως 5 ευρώ. Ωστόσο άλλοι επαγγελματίες του κλάδου έσπευσαν να “διορθώσουν’ την τοποθέτηση αυτή λέγοντας ότι οι τιμές δε θα ξεπεράσουν τα 3,5% διατηρώντας επί της ουσίας τις περσινές μέσες αποδόσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2022 η μέση ανατίμηση στη λαγάνα διαμορφώθηκε στο 15% με τις τιμές να κυμαίνονται από 3 έως 3,5 ευρώ. Φέτος μετά από ένα χρόνο ενεργειακής κρίσης και με το χρηματιστήριο των σιτηρών να καταγράφει limit ups η τιμή της λαγάνας φαντάζει απίθανο να διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα. Εξάλλου η τιμή στην απλή φρατζόλα έχει δεχθεί αυξήσεις της τάξεως του 30% τουλάχιστον καθώς από 0,70 στη καλύτερη περίπτωση διαμορφώνεται στο 0,9 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το εύρος στις τιμές της λαγάνας φέτος θα κυμανθεί από 3,8 ευρώ έως και 4,8 ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι η τιμολογιακή πολιτική στους φούρνους δεν είναι οριζόντια συνεπώς σε ορισμένες περιοχές με έντονο τουριστικό χρώμα δεν φαντάζει απίθανο να κυμανθεί στα 5 ευρώ όταν πέρυσι προσέγγισε τα 4 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, το φετινό Σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και οι εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου να τοποθετούν την αύξηση σε ένα μεγάλο εύρος από 10-15 έως και 25%. Όπως εξηγούν “ το πόσο τελικά θα κοστίσει το τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας εξαρτάται από τις επιλογές των καταναλωτών τόσο σε ποσότητα αλλά και από που θα επιλέξουν να αγοράσουν τα παραδοσιακά εδέσματα. Οι τιμές  έχουν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ Βαρβακείου, σούπερ μάρκετ και άλλων παραδοσιακων σημείων με αποτέλεσμα στον χαλβά να κυμαίνονται από 5,5 ευρώ έως και 18 ευρώ, ενώ και το εύρος τιμής στον λευκό ταραμά κυμαίνεται από 5,9 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές για ακόμα μια φορά καλούνται να “κυνηγήσουν” τις τιμές και τις προσφορές και να ερευνήσουν την αγορά για να καταλήξουν ποια σημεία θα επισκεφτούν για τα είδη που επιθυμούν. “Η πίτα της Σαρακοστής αναμένεται να μοιραστεί σε όλη την λιανική καθώς ακόμα και τα μικρά σημεία επιδιώκουν να προσελκύσουν καταναλωτές είτε με το “πλεονέκτημα” πιο εκλεπτυσμένων ποικιλιών είτε μέσω της διάθεσης “χύμα” προϊόντων. Επίσης το “τεφτέρι” που έχει κάνει την επανεμφάνιση του στα παραδοσιακά σημεία της γειτονιά αποτελεί ακόμα ένα σημείο των καιρών στην κατανάλωση” αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Στη Βαρβάκειο Αγορά

Στη Βαρβάκειο Αγορά, η κίνηση “ζεσταίνεται” με τους εκπροσώπους των Ιχθυοπωλών να αναφέρουν ότι οι τιμές κινούνται στα επίπεδα του 2019. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι καταναλωτές θα επιλέξουν ποικιλία αλλά σε πολύ πιο μικρές ποσότητες.

Το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι καλές μπορεί να οδηγήσουν μερίδα καταναλωτών εκτός Αττικής, γεγονός που θα επηρεάσει το τζίρο της Βαρβακείου. Μέχρι στιγμής η κατανάλωση κινείται με κανονικό για την περίοδο ρυθμό, ωστόσο αναμένεται περισσότερη  κινητικότητα κατά το αθηναϊκό έθιμο που θέλει το Τριώδιο να «κλείνει» στη Βαρβάκειο Αγορά, όπου τα καταστήματα ανοίγουν το βράδυ της Κυριακής και κλείνουν το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Σε ο, τι αφορά στο εύρος των τιμών στα νωπά το συμιακό γαριδάκι κινείται από 5 έως 8 ευρώ, το χταπόδι από 15 έως 19 ευρώ, το καλαμάρι από 15 έως 20 ευρώ και οι σουπιές από 10 έως 14 ευρώ. Στα κατεψυγμένα οι τιμές κυμαίνονται στις γαρίδες από 12 έως 15 ευρώ, στο χταπόδι από 13 έως 18 ευρώ, στο καλαμάρι από 7 έως 15 ευρώ και στα θράψαλα από 5 μέχρι 8 ευρώ. Ο χαλβάς ξεκινάει από τα 6,5 ευρώ και φτάνει ως τα 15 ανάλογα με τις γεύσεις και τους ξηρούς καρπούς.

Ο άσπρος ταραμάς κυμαίνεται από 17 έως 19 ευρώ, ο κόκκινος ταραμάς από 6,5 ευρώ, τα τουρσιά από 2,5 έως 3,5 ευρώ και οι ελιές από 2 έως 5,5 ευρώ, ντομάτες 99 λεπτά το κιλό και κρεμμύδια από 95 λεπτά το κιλό.

Στο ράφι

Στην οργανωμένη λιανική για ακόμα μια φορά επιστρατεύονται εμπορικές πολιτικές προώθησης, ενώ φέτος ελέω και του “καλαθιού του νοικοκυριού” αναμένεται μεγαλύτερη ένταση στις προσφορές. Στον χαλβά και το ταχίνι, όπου το 70% των ετήσιων πωλήσεων γίνονται τη Σαρακοστή, η έντονη προώθηση αποτελεί παγιωμένη τακτική, η οποία βέβαια αυξάνει μεν τον τζίρο, αλλά ρίχνει τη μέση τιμή ανά μονάδα όγκου. Στα κατεψυγμένα ιχθυρά «πρωταγωνιστικό» ρόλο έχουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η ιδιωτική ετικέτα αναμένεται να “επικρατήσει” φέτος και σε άλλες κατηγορίες όπως πχ το ηλιέλαιο και τα όσπρια ενώ στα νωπά οπωροκηπευτικά οι τιμές φέρεται ότι θα παραμείνουν “τσιμπημένες”.

Στην εστίαση

Με σύμμαχο τον καλό καιρό η εστίαση αναμένεται υψηλές “αποδόσεις” από το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής. Ωστόσο, η αγορά αναμένεται να κινηθεί σε πολλές ταχύτητες με τα καφέ να εναλλάσουν συνεχώς τα τραπέζια ενώ στα εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και ταβέρνες αναμένεται ότι οι καταναλωτές θα είναι πιο συγκρατημένοι στις επιλογές τους. “Οι εποχές του  “ εάν δεν περισσέψει δεν φτάνει” έχουν παρέλθει οριστικά. Ο κόσμος επιλέγει στοχευμένα τις μερίδες τους. Η μέση απόδειξη μπορεί να διατηρεί το ύψος προ covid 19 εποχών ωστόσο επηρεάζεται από τις αναγκαίες ανατιμήσεις και δεν είναι αποτέλεσμα περισσότερων πιάτων” σημειώνουν επιχειρηματίες της εστίασης.