Skip to main content

Νέο «σαφάρι» φορο-ελέγχων από την ΑΑΔΕ

Στο μικροσκόπιο φοροδιαφυγή, αισχροκέρδεια, μεταβιβάσεις ακινήτων, τριγωνικές γονικές παροχές

Με βάση το σχέδιο δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για το τρέχον έτος έχουν προγραμματιστεί 2.500 έλεγχοι, ενώ ιδιαίτερη έμφαση με άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων θα πρέπει να δοθεί στις εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου που αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικών αξιών και ως εκ τούτου ο φόρος υπολογίσθηκε τότε με βάση συγκριτικά στοιχεία, αλλά και υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 θα είναι σαρωτικοί και προς κάθε κατεύθυνση στην αγορά, για την πάταξη της αισχροκέρδειας και της φοροδιαφυγής, αλλά και τον περιορισμό των κερδοσκοπικών παιχνιδιών που συχνά παρατηρούνται λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Ποιοι άλλοι θα ελεγχθούν

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί 44.400 έλεγχοι σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς εκτός από τους 2.500 στη φορολογία κεφαλαίου, θα διενεργηθούν 25.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι, καθώς και 15.500 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς και τουλάχιστον 900 έλεγχοι – έρευνες φοροδιαφυγής από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ τουλάχιστον το 75% αυτών θα αφορά καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας για υποθέσεις που έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Στο μικροσκόπιο εξάλλου της ΑΑΔΕ θα μπουν και οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και κυρίως συνταξιούχοι που έχουν λάβει ή θα λάβουν αναδρομικά ποσά και από διασταυρώσεις έχει διαπιστωθεί ότι έχουν «ξεχάσει» να τα δηλώσουν στην εφορία.

Πρώτοι φυσικά στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού θα είναι, όπως πάντα, οι κλάδοι επαγγελματιών που έχει διαπιστωθεί ότι κάνουν «πρωταθλητισμό» στο… σπορ της φοροδιαφυγής ή συστηματικά δεν εκδίδουν αποδείξεις ή εκδίδουν παραποιημένα στοιχεία.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στην αγορά, ειδικά φέτος, θα είναι ιδιαίτερα «ευαισθητοποιημένοι», καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας και κάποιοι, έστω και λίγοι, φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται το σκηνικό και κερδίζουν στις πλάτες των καταναλωτών και σε βάρος του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου τα στελέχη της ΑΑΔΕ διαμηνύουν ότι η εφαρμογή του ισχύοντος «ποινολογίου» θα είναι αυστηρή και η επιβολή των προβλεπόμενων ποινών άμεση και χωρίς αναστολή.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι η διαπίστωση της μη έκδοσης, ή ανακριβούς περισσοτέρων από 10 αποδείξεων, ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ, με βάση τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, ανοίγει τον δρόμο για αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα «ρολά» κατεβαίνουν άμεσα για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για 3 αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Τα κριτήρια ελέγχου

Οι υποθέσεις που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, χρησιμοποιώντας δεδομένα που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ. Από το σύνολο εξάλλου των υποθέσεων εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας πρέπει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση και εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους στόχους, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της ετήσιας στοχοθεσίας εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2023, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2023, αλλά φυσικά και όσες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο εισπρακτικό ενδιαφέρον.
Ειδικότερα, οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2023, θα πρέπει να συνεκτιμούν ενδεικτικά τη γενεσιουργό αιτία, τη δυνατότητα είσπραξης των προσδοκώμενων ποσών βεβαίωσης και τη σοβαρότητα εν γένει της υπόθεσης.

Σε ποιες περιπτώσεις θα δοθεί προτεραιότητα

Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ φέτος αναμένεται να δοθεί, όπως κάθε χρόνο, προτεραιότητα στους ελέγχους για:
– Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
– Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
– Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
– Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
– Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.
– Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
– Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
– Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
– Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές.
– Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
Ψηλά στη «λίστα» των ελέγχων και του 2023 βρίσκονται φυσικά και οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του επόμενου έτους.