Skip to main content

Έρχεται ρεκόρ ζήτησης πετρελαίου

REUTERS/Shannon Stapleton

Ρεκόρ όλων των εποχών στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέρνει το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), με καταλυτικό παράγοντα το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας και με ισχυρή πιθανότητα για νέα εκτίναξη των τιμών του αργού στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών στους «Financial Times» η εκτίναξη αυτή μπορεί να οδηγήσει ξανά την τιμή του μπρεντ ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά τους υπολογισμούς της ΙΕΑ η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί πιθανώς φέτος κατά 1,9 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και θα φθάσει στο ιστορικό ρεκόρ των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

«Δύο μπαλαντέρ κυριαρχούν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου για το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», αναφέρει η έκθεση της ΙΕΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και προσθέτει ότι η αύξηση της ζήτησης θα πιέσει τις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται «υπό τον πλήρη πια αντίκτυπο των κυρώσεων» της Δύσης.

Η ρωσική προσφορά πετρελαίου διατηρήθηκε σταθερή τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρά το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού αργού. Όμως η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια αγορά, παρότι είναι καλά εφοδιασμένη, θα αρχίσει να εμφανίζει στενότητα από τις αρχές κιόλας του 2023 καθώς πλέον τίθεται σε ισχύ όλο το πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που αφορά και τα πετρελαϊκά προϊόντα – γεγονός το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα μειώσει τη ρωσική προσφορά.

Κατά τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, το μισό της συνολικής προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης θα προέλθει από την Κίνα, καίτοι παραμένει θολός και ο τρόπος και η ταχύτητα επανεκκίνησης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα μειώθηκε το 2022 για πρώτη φορά από το 1990, υποχωρώντας κατά μέσο όρο 390.000 βαρέλια την ημέρα και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της.

Χαλάρωση έναντι Covid-19

Η χαλάρωση των μέτρων τον Νοέμβριο, μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο, έχει ήδη ενισχύσει την κινεζική κατανάλωση. Σύμφωνα με την ΙΕΑ η ζήτηση πετρελαίου στη χώρα τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 470.000 βαρέλια τη μέρα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Την προοπτική στενότητας στην αγορά πετρελαίου και νέας ανόδου των τιμών ήρθαν να ενισχύσουν και οι προβλέψεις του κολοσσού της Aramco για πιθανό έλλειμμα προσφοράς.

Από το Φόρουμ του Νταβός ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τις παγκόσμιες προμήθειες αργού. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πετρελαϊκού ομίλου στον κόσμο είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, με δεδομένη την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και το γεγονός ότι η αεροπορική βιομηχανία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, διατηρεί τη ζήτηση πετρελαίου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, αλλά αυτή η τάση πιθανώς θα αλλάξει.

Πλεονάζουσα χωρητικότητα

«Στην αγορά του αργού, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα», δήλωσε ο Νάσερ στο CNBC. «Μεσομακροπρόθεσμα όμως, και καθώς η πλεονάζουσα χωρητικότητα διαβρώνεται, δεν θα έχουμε την ικανότητα να μετριάζουμε τυχόν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες διαταραχές όπως συνέβη κατά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Όπως εκτίμησε, δε, ο ίδιος ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς πετρελαίου το 2023 θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Η Aramco δίνει περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου. Έχει μέγιστη ικανότητα να αντλεί 12 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως και έχει ήδη δρομολογήσει, σύμφωνα με τον Νάσερ, την αύξησή της κατά ένα ακόμη εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Άνοδο του πετρελαίου σε τριψήφια τιμή προέβλεψε και ο διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Cepsa, Μάαρτεν Βετσέλαρ, εκτιμώντας ότι η κορύφωση των τιμών θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Χθες το απόγευμα η τιμή του μπρεντ είχε φθάσει στα 87,36 δολάρια το βαρέλι.