Skip to main content

Ενρία: Ναι στα μερίσματα υπό προϋποθέσεις

Χαρακτήρισε το 2022 μια πολύ καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πράσινο φως για τα μερίσματα στο πέρασμά του από Κύπρο και Ελλάδα άναψε ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ανδρέα Ενρία, σημειώνοντας πως ζήτησε από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να του αποδείξουν ότι αντέχουν κεφαλαιακά και στην περίπτωση μιας περιορισμένης ύφεσης και στο αρνητικό σενάριο μιας μεγαλύτερης ύφεσης. Αν όντως αυτό συμβαίνει δεν έχει κανέναν λόγο η εποπτεία να αναστείλει τη διανομή των μερισμάτων σημείωσε ο επόπτης που ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αθήνα.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων και ιδιαίτερα των διασυνοριακών, καθώς αυτό μεταβάλλει τα τραπεζικά χαρακτηριστικά επί το αρτιότερον, όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το 2022 μια πολύ καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ζήτησε, ωστόσο, την επίσπευση των δημοπρασιών προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέα γενικά κόκκινων δανείων.

Στη  επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Ενρία συναντήθηκε με την διεύθυνση εποπτείας της ΤτΕ και με τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών και τέλος με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Ενρία βρέθηκαν η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, ιδιαιτέρως δε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της μείωσής τους.