Skip to main content

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από 800 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς Ιανουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ/MWh έναντι 221 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ το κονδύλι για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιανουάριο 2023 που θα ανακοινώσει σε λίγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ποσό είναι διπλάσιο σε σχέση με το κονδύλι που είχε διατεθεί για τις επιδοτήσεις κατά τον τρέχοντα μήνα και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός είχε «βάλει πλάτη» στις επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο (ποσό 1,9 δις. ευρώ)  οπότε οι πάροχοι είχαν δώσει τις υψηλότερες χρεώσεις και τον Οκτώβριο (1 δις. ευρώ).

Στα 330 ευρώ/ΜWh η επιδότηση 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 330 ευρώ/MWh (έναντι 221 ευρώ που ήταν για το Δεκέμβριο). Είναι -αναμενόμενα- σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, ακολουθώντας την αύξηση της τάξης του 30% στις ονομαστικές χρεώσεις για τον Ιανουάριο που ανακοίνωσαν οι πάροχοι. που αφορά σε μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες Η εν λόγω επιδότηση που καλύπτει περίπου το 90% των νοικοκυριών- διαμορφώνει την τελική τιμή στόχο -στα επίπεδα των 159 ευρώ/MWh, όσο και τoυς προηγούμενους μήνες. Στα ίδια επίπεδα (330 ευρώ/MWh) διαμορφώνεται η επιδότηση και για τα αγροτικά τιμολόγια Χαμηλής και Μέσης Τάσης.

Για τις υπόλοιπες δυο κλίμακες καταναλώσεων στα νοικοκυριά, η επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:  Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280  ευρώ/MWh (από 171 για τον τρέχοντα μήνα), ενώ για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες   «προσγειώνεται» στα  190 ευρώ  ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 81 ευρώ/MWh για τον τρέχοντα μήνα).  Να σημειωθεί ότι θα ισχύει και πάλι μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα επαγγελματικά τιμολόγια

Όσον αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια ισχύος  έως 35 KVa (αρτοποιεία κλπ.)  η επιδότηση διαμορφώνεται στα 292 ευρώ/MWh (από 183 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο). Για  τα υπόλοιπα  εμπορικά τιμολόγια αλλά και για τα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής τάσης η επιδότηση διαμορφώνεται στα 134 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι για τον επόμενο μήνα, το σχήμα των επιδοτήσεων έχει μια αλλαγή σε σχέση με τους προηγούμενους, καθώς επεκτείνεται το «μπόνους» της εξοικονόμησης και στα επαγγελματικά τιμολόγια με καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατωρών, πέρα από τα οικιακά.