Skip to main content

Σε δίλημμα οι καταναλωτές με το πετρέλαιο θέρμανσης

Το δίλημμα δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα παραταθεί μεν, αλλά αισθητά μειωμένη δε.

Αντιμέτωποι με ένα ισχυρό δίλημμα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του χρόνου οι καταναλωτές που επιλέγουν το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Να σπεύσουν να αγοράσουν τώρα απολαμβάνοντας τη διπλή επιδότηση που εξακολουθεί να ισχύει ή να μεταθέσουν για το νέο έτος την προμήθεια, με δεδομένο ότι η επιδότηση θα είναι αισθητά μικρότερη, προσδοκώντας όμως πτώση των τιμών;

Το δίλημμα δημιουργήθηκε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα παραταθεί μεν, αλλά αισθητά μειωμένη δε. Από τα 25 λεπτά ανά λίτρο θα περιοριστεί στα 15 λεπτά -συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ-, κάτι που σημαίνει αυτόματη αύξηση της τιμής λιανικής κατά 10 λεπτά ανά λίτρο με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Όλο το πρώτο τρίμηνο

Η νέα μειωμένη επιδότηση θα διαρκέσει, όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, για ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι στη σημερινή τιμή λειτουργεί ευεργετικά και η επιδότηση που γίνεται από τα διυλιστήρια συνολικού ύψους 3,75 λεπτών ανά λίτρο. Το αν θα παραταθεί ή όχι η συγκεκριμένη επιδότηση, θα κριθεί λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου.

Η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,12 ευρώ ανά λίτρο. Για σήμερα οι εκπρόσωποι του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών περιμένουν μείωση της διυλιστηριακής τιμής, αλλά το τι θα γίνει ύστερα από 15 ημέρες ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια.

Αν οι διυλιστηριακές τιμές παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα, με την αλλαγή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέρχεται στο 1,22 ευρώ ανά λίτρο ή πάνω από το 1,26 ευρώ αν καταργηθεί και η έκπτωση των διυλιστηρίων.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη διαθέσει 170 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Στο ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού του 2023 έχει ενσωματωθεί ένα κονδύλι 130 εκατ. ευρώ για την παράταση της επιδότησης μέχρι και τον Μάρτιο με το επίπεδο των 25 λεπτών.

Με την περικοπή θα εξοικονομηθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν στο «ειδικό αποθεματικό» του 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη άλλων αναγκών.

Πλέον στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν στο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο -στο οποίο μάλιστα θα επικρατήσουν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώραώστε να μη φανεί η αύξηση.

Το επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξύ, την Τετάρτη θα καταβληθεί και ένα σημαντικό μέρος του επιδόματος θέρμανσης. Από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί θα μοιραστούν τα 190 εκατ. ευρώ, είτε σε περσινούς δικαιούχους που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό, είτε σε νέους δικαιούχους που έκαναν την αίτηση εμπρόθεσμα έχοντας προλάβει να αποκτήσουν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση